Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ο Τσίλλερ ένωσε 4 χώρες


Ο άγνωστος Τσίλλερ, ο Βαυαρός αρχιτέκτονας που ομόρφυνε την Ελλάδα, πριν από περίπου ενάμιση αιώνα, αποκαλύπτεται σε μια εντυπωσιακή έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου.

Μια έκθεση που συνδέει τέσσερις χώρες: Την Ελλάδα, όπου εργάστηκε και έζησε ο Τσίλλερ έως τον θάνατό του, την πατρίδα του Γερμανία, την Αυστρία, καθώς στη Βιέννη ήταν το γραφείο του δασκάλου του Θεόφιλου Χάνσεν, και τη Δανία, χώρα καταγωγής του Χάνσεν.
Μια έκθεση που της αξίζει να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας, με έναν θησαυρό περίπου 400 σχεδίων υλοποιημένων και μη έργων του Τσίλλερ, που αγοράστηκε από την Εθνική Πινακοθήκη το 1961, με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή Μαρίνου Καλλιγά.
Μπαίνοντας στον ισόγειο χώρο, ο επισκέπτης της έκθεσης θα αντικρίσει το επιβλητικό σχέδιο του Μεγάρου Μελά, απλωμένο σε ολόκληρο τοίχο. Θα κατατοπιστεί για την εποχή του (έγγραφα, επιστολές κ.ά.), θα ξεχωρίσει τρία από τα θέατρα που σχεδίασε: Εθνικό Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο Αθηνών στην πλατεία Κοτζιά, που γκρεμίστηκε το 1940, και Θέατρο Ζακύνθου, που καταστράφηκε από τους σεισμούς.

Η γνωριμία με τον δάσκαλό του Χάνσεν, με προτροπή του οποίου ο νεαρός Τσίλλερ ήρθε στην Αθήνα το 1861, ως επόπτης για το χτίσιμο της Σιναίας Ακαδημίας, συνεχίζεται στον ημιώροφο με τα αρχαιολογικά του ενδιαφέροντα (ανακάλυψε το Παναθηναϊκό Στάδιο, μελέτησε την αρχιτεκτονική δομή του Παρθενώνα κ.ά.).
«Δροσιά για τα μάτια», σύμφωνα με τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, όλα τα έργα του Τσίλλερ, μερικά από τα οποία, όπως το Ιλίου Μέλαθρον, το Θέατρο της Πάτρας κ.ά., απολαμβάνουμε μέσα από πολύχρωμα σχέδια, σε ένα στήσιμο που έλκει το βλέμμα, στη «μαρμάρινη» αίθουσα. Στον ίδιο χώρο, υπάρχουν σχέδια επίσης για ιδιωτικές κατοικίες και επαύλεις, ναούς, διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων, φωτογραφίες κ.ά.
Τρία ολόκληρα χρόνια προετοίμαζε την έκθεση η επιμελήτρια Μαριλένα Κασιμάτη, στόχος της οποίας ήταν να αναδείξει τόσο την αρχιτεκτονική της Αθήνας όσο και τα σχέδια-έργα τέχνης του Τσίλλερ.
Προσπάθειες
Η έκθεση Τσίλλερ είναι ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και επιπέδου. Ωστόσο, οι προσπάθειες που έγιναν να ταξιδέψει στο εξωτερικό δεν απέδωσαν. «Ελπίζουμε τώρα που θα παρουσιαστεί η έκθεση να αλλάξουν γνώμη» (Μ. Λαμπράκη-Πλάκα).
ethnos