Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Εγκαινιάστηκε το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»


Το Ίδρυμα ήταν «ένα όνειρό ζωής» δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο σκηνοθέτης των ταινιών «Ζορμπάς» και «Στέλλα» μεταφραστής, ηθοποιός, παραγωγός και ποιητής Μιχάλης Κακογιάννης απόψε στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Εκφράζοντας την αγάπη και την πίστη του προς τη νέα γενιά καλλιτεχνών και δημιουργών τόνισε ότι η σημασία του Ιδρύματος έγκειται στο ότι «θα μπορούν οι νέοι να βρίσκουν μια συνέχεια της δικής μου προσφοράς».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια εγκαινίασε το Ίδρυμα, το χαρακτήρισε ως μια «νέα εστία πολιτισμού» για την Ελλάδα. Τόνισε ότι με τη δημιουργία του Ιδρύματος «γεννιούνται νέες προσδοκίες και όνειρα για την καλλιτεχνική δημιουργία». Απευθυνόμενος προς τον κ. Κακογιάννη εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «θα συνεχίσει να προσφέρει με το ίδιο πάθος και με ακόμα πιο δημιουργική διάθεση» και εξέφρασε ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια εκ μέρους όλων των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αφού εξέφρασε και αυτός αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας τόνισε ότι το όνομα «Μιχάλης Κακογιάννης» σημαίνει αγάπη και πάθος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κ. Χριστόφιας εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του «κορυφαίου καλλιτέχνη και σκηνοθέτη παγκόσμιας εμβέλειας» και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Κυπρίων, γιατί κατάφερε να εκφράσει διεθνώς τον πόνο και την αγωνία των Κυπρίων μέσα από ταινίες όπως «Αττίλας 74». Επισήμανε ότι το όραμα του «ιδιοφυή δημιουργού» για το Ίδρυμα είναι να αποτελέσει ένα χώρο έκφρασης και δημιουργίας για τους νέους.
«Δεν υπήρξε ποτέ αναχωρητής. Θα προτείνει, θα δίνει λύσεις, θα εμπνέει. Αυτό έχουν οι νέοι ανάγκη, την έμπνευση» τόνισε ο κ. Χριστόφιας. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε στο πρόσωπο του κ. Παπούλια τον Ελληνικό λαό για τη στήριξή του στον αγώνα της Κύπρου.
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού, χαιρετισμό εκφώνησε η Υπουργός Παιδείας και δια βίου Μάθησης Άννα Διαμαντοπούλου η οποία τόνισε ότι ο Μ. Κακογιάννης «ό,τι έκανε υπερέβαινε τα ελληνικά σύνορα και το έκανε παγκόσμιο». Με ταινίες όπως η «Στέλλα» και «Το κορίτσι με τα μαύρα» αποτύπωσε τον δυναμισμό της γυναίκας στις εποχές που θα έρχονταν. Η υπουργός επισήμανε ότι ο χώρος του Ιδρύματος θα προσφέρει στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να δημιουργήσουν.
«Ο πολιτισμός είναι το ατομικό όπλο» ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνοντας ότι στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αναβαθμίσει την παιδεία με το «Νέο Σχολείο», βασική προτεραιότητα είναι ο πολιτισμός και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το Ίδρυμα θα είναι ένας «πολύτιμος συνεργάτης» σε αυτή την προσπάθεια.
Ο αρχιτέκτονας του Ιδρύματος κ. Β Σγούτας ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη δημιουργία του έργου και τόνισε ότι «θα είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες και σε νέους καλλιτέχνες και θα αποτελέσει πολιτιστικό πόλο με φρέσκους προσανατολισμούς».
Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν αποσπάσματα από τις ταινίες «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Τρωάδες» και «Ηλέκτρα». Ο Κ. Μαρκουλάκης και ο Β. Κυριακίδης ερμήνευσαν αποσπάσματα από τον «Άμλετ» και τον «Κοριολάνο», αντίστοιχα σε μετάφραση Μ. Κακογιάννη. Εξαιρετική ήταν η ερμηνεία της σκηνής στο μπαλκόνι, από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία του Μ. Κακογιάννη, από τους νεαρούς ηθοποιούς Φ. Καράλη και Κ. Γιρονικολό.
Η εκδήλωση έκλεισε με μελοποιημένη ποίηση του Μ. Κακογιάννη ερμηνευμένη από τη Λ. Βίσση. Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Μάριος Καρογιάν, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δ. Σιούφας, η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη καθώς και μέλη από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο.