Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Τουρκική πρωτιά στο Βερολίνο


Στην τουρκική ταινία «Μέλι», του Σεμίχ Καπλάνογλου, απονεμήθηκε η Χρυσή Αρκτος του 60ού Φεστιβάλ του Βερολίνου. Μια ωραία λήξη για τη φετινή εορταστική Μπερλινάλε, με τη βράβευση μιας ταινίας δοσμένης με ποίηση και λυρισμό, το τρίτο μέρος μιας εξαιρετικής ημι-αυτοβιογραφικής τριλογίας που ο Καπλάνογλου είχε αρχίσει με το «Αβγό» και συνέχισε με το «Γάλα».

Το «Μέλι», ύμνος ταυτόχρονα στη φύση αλλά και σχόλιο πάνω στους κινδύνους της καταστροφής της, περιγράφει τη δύσκολη ζωή μιας οικογένειας σε ορεινή περιοχή της Ανατολίας, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Κέρδισε και το βραβείο καλύτερης ταινίας της Οικουμενικής Επιτροπής Κριτικών.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία που Τούρκος σκηνοθέτης κερδίζει τη Χρυσή Αρκτο -η προηγούμενη ήταν το 2004 με την ταινία «Μαζί ποτέ» του Φατίχ Ακίν. Η βράβευση του Καπλάνογλου δείχνει μια στροφή στη διάρκεια των τελευταίων περίπου δέκα χρόνων της Μπερλινάλε να βραβεύει ταινίες μη αμερικανικές. Φέτος, μάλιστα, το πνεύμα αυτό κυριάρχησε και στα υπόλοιπα βραβεία τής κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο τον Γερμανό σκηνοθέτη, Βέρνερ Χέρτσοκ.
- Το δεύτερο σημαντικό βραβείο του φεστιβάλ, η Αργυρή Αρκτος για το Ειδικό Βραβείο της κριτικής επιτροπής, απονεμήθηκε στη ρουμανική ταινία «Αν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω» του Φλόριν Σέρμπαν. Η ταινία κέρδισε και το βραβείο «Αλφρεντ Μπάουερ», που απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή του φεστιβάλ σε έργο ιδιαίτερης καινοτομίας.
- Ο Ρόμαν Πολάνσκι δεν έμεινε απ' έξω από τα βραβεία. Αργυρή Αρκτο καλύτερης σκηνοθεσίας κέρδισε για την ταινία του «Ο συγγραφέας-φάντασμα», γύρω από ένα συγγραφέα που αναλαμβάνει να γράψει τα απομνημονεύματα ενός πρώην πρωθυπουργού (εμπνευσμένου από τον Τόνι Μπλερ) για να μπλέξει σε μια θανάσιμη περιπέτεια. Δυστυχώς, ο ίδιος ο σκηνοθέτης, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων εναντίον του, δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή λήξης για να το παραλάβει.
- Δύο βραβεία απονεμήθηκαν σε μιαν άλλη από τις καλύτερες ταινίες της φετινής Μπερλινάλε, τη ρωσική «Πώς τέλειωσα αυτό το καλοκαίρι» του Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι: βραβείο εξαιρετικής καλλιτεχνικής επίτευξης στον τομέα της φωτογραφίας στον Πάβελ Κοστομάροβ και βραβείο ανδρικής ερμηνείας εξίσου στους δύο πρωταγωνιστές της, Γκριγκόρι Ντομπρίγκιν και Σεργκέι Πουσκέπαλις.
- Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Γιαπωνέζα Σινόμπου Τερατζίμα για το ρόλο της πιστής συζύγου που αναλαμβάνει, για την πατρίδα και τον αυτοκράτορα, να φροντίζει τον ανάπηρο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παρασημοφορημένο ήρωα άντρα της στην ταινία «Η κάμπια» του Κότζι Γουακαμάτσου.
- Η μόνη, κάπως αδικημένη ταινία ήταν η κινέζικη «Χωριστά, μαζί» του Γουάνγκ Κουάν'αν, που περιορίστηκε στο βραβείο καλύτερου σεναρίου - ίσως επειδή ο σκηνοθέτης της είχε ήδη βραβευτεί με τη Χρυσή Αρκτο το 2007 για τον «Γάμο της Τούγια».
- Το βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας απονεμήθηκε στη «Sebbe» του Μπαμπάκ Νατζάφι, που προβλήθηκε στο τμήμα «Generation», γύρω από ένα μοναχικό 15χρονο αγόρι, εφευρέτη στις ελεύθερες ώρες του, που καταφέρνει να φτιάξει μια βόμβα.
- Τέλος, το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI) για την καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού απονεμήθηκε στη σουηδική ταινία «Μια οικογένεια» της Περνίλε Φίσερ Κρίστενσεν, γύρω από το θέμα της πίστης στην οικογένεια, μέσα από την ιστορία μιας νέας γυναίκας που, με την αρρώστια του πατέρα της, αναγκάζεται να αναλάβει την ευθύνη της οικογενειακής επιχείρησης.
- Το βραβείο για την καλύτερη ταινία του «Πανοράματος» πήγε στην «Παρέλαση» του Ιάπωνα Ισάο Γιουκισάντα και εκείνο του «Φόρουμ» στην «Παγίδα για καβούρια» του Κολομβιανού σκηνοθέτη Οσκαρ Ρουίζ Νάβια. *
enet