Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009
Φρένο στη διαφθορά στο Δημόσιο
Την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων και πράξεων της κυβέρνησης καθώς και όλων των αρχών και φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Διαδίκτυο, προβλέπει το προσχέδιο νόμου για τη διαφάνεια που ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο.
Ως θεμελιώδη αλλαγή στη λειτουργία του κράτους χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους χτες το απόγευμα.
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία, αφού η ανάρτηση στο Διαδίκτυο κάθε απόφασης των κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων όχι μόνο κατοχυρώνει την απόλυτη διαφάνεια παντού, αλλά θα είναι προϋπόθεση για την εγκυρότητά της. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «δεν θα είναι νόμιμη καμία απόφαση δαπάνης, έστω και για ένα ευρώ, η οποία δεν έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο»...
Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, στο Διαδίκτυο θα αναρτώνται όλες οι αποφάσεις που αφορούν προϋπολογισμούς, ισολογισμούς και δαπάνες των υπηρεσιών της κυβέρνησης και όλων των φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και οι πράξεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσωπικού (προκηρύξεις προσωπικού, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμοί, διαθεσιμότητα υπαλλήλων κ.τ.λ.).
Επίσης θα αναρτώνται όλες οι πράξεις ορισμού επιτροπών και καθορισμού αμοιβών των μελών τους, οι αποδοχές δωρεών, επιχορηγήσεων, ακόμα και οι αποφάσεις που αφορούν τις χρήσεις γης. Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στη δημοσίευση των πράξεων που αφορούν την παραχώρηση δημόσιων ή δημοτικών κτημάτων, επανέλαβε τη διαπίστωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν θα είχε γίνει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου αν υπήρχε διαφάνεια και δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων αποφάσεων.
Εξαιρούνται της ανάρτησης στο Διαδίκτυο οι κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν την ασφάλεια της χώρας και τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Υπόχρεοι να δημοσιοποιούν τις αποφάσεις τους στο Ιντερνετ θα είναι όλοι οι κρατικοί λειτουργοί, από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον πρόεδρο ενός ΝΠΔΔ κάποιου δήμου, ανέφερε ο κ. Ραγκούσης. Παράλληλα, τόνισε το γεγονός ότι ο νόμος αφορά και τους ΟΤΑ α και β βαθμού, επισημαίνοντας ότι κάθε δημότης θα μπορεί να ελέγχει τις δαπάνες του δήμου του, ενώ παράλληλα κάθε δήμαρχος θα μπορεί να ελέγχει τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους και στις περιφέρειες. «Ολα θα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια, θα είναι στο φως και στη διάθεση κάθε πολίτη», επισήμανε ο κ. Ραγκούσης.
Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει την «απελευθέρωση» της πρόσβασης των πολιτών, χωρίς συνδρομή, στο σύνολο των φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης μέσω της μηχανής αναζήτησης που διαθέτει το Εθνικό Τυπογραφείο στην ιστοσελίδα του. Μέχρι σήμερα κάθε πολίτης που αναζητούσε παλαιότερα ΦΕΚ θα έπρεπε να καταβάλει μία συνδρομή στο Εθνικό Τυπογραφείο. Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως θα είναι αμελητέο το οικονομικό κόστος που θα επιφέρει η καθολική πρόσβαση των πολιτών στη βάση δεδομένων του Εθνικού Τυπογραφείου.
Το προσχέδιο νόμου για την ανάρτηση στο Διαδίκτυο των αποφάσεων και πράξεων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων θα τεθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, στη -γνωστή πλέον- ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr/ypes/.