Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Ανώτατη τιμητική διάκριση σε Έλληνα καλλιτέχνη στην Αυστρία


Στον Έλληνα καλλιτέχνη Μάκη Βαρλάμη απονεμήθηκε ανώτατη τιμητική διάκριση.

Με ανώτατη αυστριακή διάκριση για την «εξαιρετική προσφορά του στον τομέα της Επιστήμης και της Τέχνης», τιμήθηκε ο γνωστός Ελληνας ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και παιδαγωγός Μάκης Βαρλάμης, στον οποίο απονεμήθηκε χθες βράδυ σε ειδική τελετή στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν, ο «Σταυρός Τιμής για Επιστήμη και Τέχνη» από τον τοπικό κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Ερβιν Πρελ.
Στην τελετή απονομής της ανώτατης διάκρισης, με την οποία τιμάται ουσιαστικά το συνολικό καλλιτεχνικό έργο της σαραντάχρονης και πλέον, δουλειάς του Μάκη Βαρλάμη, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής, της διπλωματίας, των γραμμάτων και τεχνών...

Γεννημένος στη Βέροια το 1942 και έπειτα από σπουδές αρχιτεκτονικής στη Βιέννη, ο Μάκης Βαρλάμης έχει καταξιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο των τεχνών ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, διακοσμητής αλλά και ως παιδαγωγός, ενώ έχει διατελέσει καθηγητής στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης και έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Η μοναδική σε μέγεθος αλλά και στην πολυμορφία και στον εντυπωσιασμό της έκθεση του Βαρλάμη για τον Μέγα Αλέξανδρο - με τους 1.700 πίνακες, γλυπτά, κατασκευές και μοντέλα - είχε πρωτοπαρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το 1997 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στη συνέχεια στην Αυστρία, την Ελβετία, την Κύπρο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Τον περασμένο Ιούνιο ο Μάκης Βαρλάμης εγκαινίασε το νέο καινοτόμο «Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ», που δημιούργησε ο ίδιος στην αυστριακή πόλη Σρεμς και το οποίο έχει συνολική επιφάνεια με τον περιβάλλοντα χώρο, σχεδόν 14.000 τετραγωνικά μέτρα, διαθέτοντας, πέραν των χώρων των μονίμων εκθέσεων, χώρους για θεματικές εκθέσεις, για ενημερωτικά προγράμματα, την Ακαδημία Παιδιών, το Πάρκο Γλυπτών και αίθουσες εργασίας καλλιτεχνών.
Ο Έλληνας καλλιτέχνης χαρακτηρίζει το «Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ» ως ένα είδος «προσωπικού του μουσείου», ως μεγάλο έργο και προϊόν μιας μακρόχρονης δουλειάς και μελετών του έξι και πλέον ετών.
Όπως τονίζει ο ίδιος, το Μουσείο φιλοδοξεί να «κερδίσει» όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για την Τέχνη και να αποτελέσει «ανοικτή πλατφόρμα» για όλους, για νέους καλλιτέχνες όπως και καταξιωμένους, αλλά και για παιδιά, έχοντας έντονη και την παιδαγωγική αποστολή του.
Ακόμη, ο Μάκης Βαρλάμης στοχεύει να καταστεί το Μουσείο φόρουμ καλλιτεχνικών ανταλλαγών και διεθνών συνεργασιών, δίνοντας βάρος στην προβολή των διαφορετικότερων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών πτυχών από ολόκληρη την Ευρώπη.