Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Άλλο ένα βραβείο για τον Γιάννη Δάλλα

.
Το βραβείο δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον Ηπειρώτη λογοτέχνη Γιάννη Δάλλα για το βιβλίο του «Σολωμός και Κάλβος», στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Γιάννης Δάλλας είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες λογοτέχνες και μια από τις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης ελληνικής φιλολογίας, με σημαντική παρουσία στα κοινωνικά κινήματα. Γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα, το 1924 και είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο κ. Δάλλας έχει τιμηθεί με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου και κριτικής και με το Μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του...

Το βιβλίο του «Σολωμός και Κάλβος» με υπότιτλο «Δυο αντίζυγες ποιητικές της εποχής», περιλαμβάνει φιλολογικά δοκίμια για την ποίηση του Σολωμού και του Κάλβου. Η χθεσινή εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών έγινε με λιγότερα βραβεία, καθόλου μετάλλιο και σε στενότερο κύκλο, αντίθετα με εκδηλώσεις παλαιοτέρων ετών που αποτελούσαν και κοσμικό γεγονός. Ανάμεσα στους φετινούς βραβευθέντες είναι επίσης ο Γιάννης Κοντός για το σύνολο του ποιητικού του έργου, ο Πέτρος Τατσόπουλος, για το παιδικό του βιβλίο «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι», ο Γιώργος Μπρουνιάς για την ποιητική του συλλογή «Τέντα στον αέρα», ο Χρήστος Χρυσόπουλος για το μυθιστόρημά του «Η Λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον», καθώς και η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη για το σύνολο του καλλιτεχνικού της έργου.
agon