Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Συμφωνούν για πάταξη διαφθοράς


Σειρά μέτρων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, με αντικείμενο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

"Γόνιμο" χαρακτήρισαν το διάλογο που διεξήχθη οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετείχαν ενώ κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη αλλαγής του... νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών...

Γ. Παπανδρέου
Με θετικές εντυπώσεις αποχώρησε από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το αποτέλεσμά της.
Όπως τόνισε, πολλές από τις προτάσεις που έκανε ο ίδιος έγιναν δεκτές από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ και ο ίδιος προτίθεται να αξιολογήσει θετικά ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα της διαφθοράς είχε τεθεί από το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά ως κύριο ζήτημα στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία χρειάζεται μια νέα αξιοπιστία και μια νέα εμπιστοσύνη.
Πρέπει, πρόσθεσε, να χτυπήσουμε την ανομία και την ανισότητα την οποία δημιουργεί η διαφθορά, η οποία πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Α. Σαμαράς
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη συζήτηση που διεξήχθη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τη διαφθορά, ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για δείγμα πολιτικού πολιτισμού και επισήμανε ότι και ο ίδιος συμφώνησε με προτάσεις που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με δικές του προτάσεις.
"Για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "πρέπει να είναι αυστηρός και αξιόπιστος ο ίδιος. Θα ήταν αφύσικο να ζητάς κάτι από τους πολίτες και να μην δίνεις ο ίδιος το παράδειγμα".
Ο κ. Σαμαράς έφερε ως παράδειγμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα που έγινε σήμερα.
Ο κ. πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, πρότεινε τη συγκρότηση μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει εντός εξαμήνου συγκεκριμένα μέτρα για όλα τα θέματα που αφορούν στη διαφάνεια και στην πάταξη της διαφθοράς. Επίσης, ζήτησε ειδική προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή τον Ιανουάριο, για συμβολικούς λόγους, προκειμένου να σηματοδοτηθεί – όπως είπε – η νέα αρχή.

Γ. Καρατζαφέρης
Ως μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη διάφάνεια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας όμως πως όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς από ό,τι στο Κοινοβούλιο.
Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε τη διεξαγωγή παρόμοιων συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Α. Τσίπρας
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι κατέθεσε δέσμη πέντε προτάσεων για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΜΜΕ. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ισλανδίας η οποία καίτοι χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό διαφάνειας, χρεοκόπησε.