Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Γιανούλης Χαλεπάς: Από την «Κοιμωμένη» στο ψυχιατρείο

.
Την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν τα εγκαίνια της έκθεσης σχεδίων και γλυπτών του Γιανούλη Χαλεπά.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, εντάσσεται στα πλαίσια των ετήσιων εκθέσεων των Kalfayan Galleries που έχουν ως στόχο την προώθηση και προβολή του έργου σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής τέχνης.
Ευρύτερα γνωστός για το γλυπτό του “Η Κοιμωμένη” που βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και το οποίο έφτιαξε το 1877 σε νεαρή ηλικία, ο Γιανούλης Χαλεπάς (1851-1938) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες.
Γεννημένος στη Τήνο, έναν τόπο με μεγάλη παράδοση στη μαρμαρογλυπτική, ο Χαλεπάς έζησε μια τρικυμιώδη ζωή, ενώ για 13 χρόνια παρέμεινε έγκλειστος στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Το 1901 επέστρεψε στην Τήνο αλλά δεν δούλεψε παρά μόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του το 1916. Από αυτή την περίοδο έχει διασωθεί μεγάλος αριθμός σχεδιών και προπλασμάτων σε πηλό, από τα οποία όμως κανένα δεν έγινε σε μάρμαρο...

Με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αργότερα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, τα πρώιμα έργα του είναι επηρεασμένα από το συντηρητικό πνεύμα που επικρατούσε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια όμως απορρίπτει τον ακαδημαϊσμό, γίνεται πιο τολμηρός, και επικεντρώνεται στη διερεύνηση της φόρμας και της σύνθεσης δημιουργώντας έργα μεγάλης εκφραστικότητας. Το μοναδικό ταλέντο του και η δημιουργικότητά του τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η θεματογραφία του αντλεί συχνά έμπνευση από την Ελληνική μυθολογία, ενώ περιλαμβάνει επίσης αλληγορίες, θρησκευτικά θέματα και πορτρέτα. Η έκθεση στην Kalfayan Galleries δείνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα το πολυδιάστατο έργο του καλλιτέχνη, τον λαβύρινθώδη κόσμο της φαντασίας του και τον τρόπο που αυτός μεταφράστηκε σε εικαστικό έργο.

Στο έργο του Χαλεπά μπορεί κάποιος να διακρίνει την εξελικτική πορεία της ελληνικής τέχνης από τον ακαδημαΐσμό του 19ου στην εκφραστικότητα του 20ου αιώνα. Ένα ευρύ φάσμα του έργου του καλλιτέχνη παρουσιάστηκε στην αναδρομική έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη το 2007. Το 2009 σχέδια και γλυπτά του Χαλεπά παρουσιάστηκαν στην 2η Μπιενάλε της Αθήνας.