Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Ακαρπες οι ανασκαφές για τον εντοπισμό των οστών του Λόρκα


«Ούτε ένα οστό» δεν βρέθηκε στο σημείο που εικαζόταν ότι είχε θαφτεί ο Λόρκα

Δεν απέδωσαν καρπούς οι δίμηνες έρευνες για τον εντοπισμό του ομαδικού τάφου στον οποίο εικάζεται ότι θάφτηκε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, αφήνοντας άλυτο ένα από τα διασημότερα μυστήρια του Ισπανικού Εμφυλίου. Οι Αρχές της περιοχής γύρω από τη Γρανάδα ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι «δεν βρέθηκε ούτε ένα οστό, ούτε ένα κομμάτι ρούχου, ούτε μία σφαίρα».
Η έρευνα, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας στην Ισπανία, είχε γίνει κατόπιν αιτήματος ιστορικών και κάποιων νεκρών που πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν και θάφτηκαν μαζί με τον Λόρκα.
Η τοποθεσία στην οποία ξεκίνησαν τον Οκτώβριο οι ανασκαφές επιλέχθηκε βάσει δηλώσεων μάρτυρα που ήταν παρών όταν θάφτηκε ο συγγραφέας.
Εφόσον δεν βρέθηκε τίποτα στην τοποθεσία, ανέφεραν οι Αρχές, οι ανασκαφές δεν θα συνεχιστούν αλλού.
Ο Λόρκα δολοφονήθηκε τους πρώτους μήνες του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-39) από υποστηρικτές του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, αλλά η σορός του δεν εντοπίστηκε ποτέ -όπως και περίπου 100.000 άλλων, Ισπανών και ξένων.
Ιστορικοί και ερευνητές εικάζουν είτε ότι ο Λόρκα δολοφονήθηκε σε κάποιο άλλο μέρος, είτε η σορός του μεταφέρθηκε αλλού.