Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Έχει δίκιο ο Βαρθολομαίος


Εντυπωσιακή στήριξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο παρέχουν τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τη συνέντευξη του κ. Βαρθολομαίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και τη δριμεία αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μεγάλες εφημερίδες της Τουρκίας δικαιώνουν τις αιτιάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και καλούν την Άγκυρα να αποδεχθεί τα πάγια αιτήματά του.
«Δεν έχει άδικο»
Έτσι, ο αρθρογράφος της «Χουριέτ» Οκτάι Εκσί σημειώνει ότι «η πιο βαριά κουβέντα του Βαρθολομαίου ήταν ότι ορισμένες φορές αισθάνεται σαν να σταυρώνεται. Έχει μήπως άδικο; Όχι, δεν έχει καθόλου άδικο», συμπληρώνοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγώ να σας πω πέντε, εσείς πείτε δέκα φορές...

Γνωρίζουμε ότι σε κάθε συνάντηση ο Βαρθολομαίος επανέλαβε τα ίδια πράγματα. Ανοίξτε τη Θεολογική Σχολή, αναγνωρίστε την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και επιστρέψτε στα ελληνικά κοινωφελή ιδρύματα τις ακίνητες περιουσίες τους που έχουν περιέλθει στο τουρκικό Δημόσιο. Αυτά ήταν τα αιτήματά του. Φαίνεται ότι κάθε φορά το αποτέλεσμα ήταν ο εμπαιγμός της μορφής “έχει ο Θεός” και “θα δούμε”».
«Αισθάνεται έτσι»
Από την πλευρά του, ο Τζενγκίζ Τσαντάρ της «Ραντικάλ» τονίζει ότι «αφήνοντας κατά μέρος το αν έχει υπερβάλει, πρέπει να δούμε για ποιο λόγο τα είπε αυτά». Συμπληρώνει, δε, ότι «πριν από 100 χρόνια, στα εδάφη αυτά ζούσαν 2 εκατομμύρια Έλληνες Ορθόδοξοι. Από αυτούς το 1,5 εκατομμύριο έφυγε με την ανταλλαγή πληθυσμών. Και από τους 150.000 Ελληνες που παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη -η μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν πολίτες της Τουρκίας- οι περισσότεροι έφυγαν σταδιακά μετά τις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε λόγο για 2.000 - 4.000 Έλληνες στην Πόλη. [...] Προσθέστε σε αυτά και το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη. Πώς περιμένατε να αισθανθεί ο Βαρθολομαίος, που γεννήθηκε στην Τουρκία, υπηρέτησε εδώ τη στρατιωτική του θητεία και από το 1991 είναι Πατριάρχης;».
«Πρέπει να τον ακούσουμε»
Ταυτόχρονα, ο γνωστός ο αρθρογράφος της «Πόστα» Μεχμέτ Αλί Μπιράντ υπογραμμίζει ότι «ο Πατριάρχης συνήθως είναι πολύ προσεκτικός. Φροντίζει να μην έρχεται αντιμέτωπος με τις τουρκικές κυβερνήσεις και πάντα υπερασπίζεται την Τουρκία. Εάν τούτη τη φορά προβαίνει σε αυτή τη σκληρή δήλωση, θα πρέπει να τον ακούσουμε. Το κράτος, μην τηρώντας τους λόγους του και εμπαίζοντας εδώ και 38 χρόνια ένα τουρκικό ίδρυμα, έχει σταυρώσει τον Πατριάρχη».