Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Η Δεξιά επιστρέφει στη Χιλή ύστερα από 20 χρόνια



O πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μιγκέλ ΧουάνΣεμπαστιάν Πινέρα εξελέγη νέος πρόεδρος της Χιλής συγκεντρώνοντας το 52% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής. Η νίκη του σηματοδοτεί μια ιστορική στροφή προς τα δεξιά για τη χώρα που τα τελευταία 20 χρόνια, μετά το τέλος της αιμοσταγούς δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ, κυβερνάται από τον συνασπισμό τεσσάρων κεντροαριστερών κομμάτων.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 11 Μαρτίου, είχε προκαλέσει αντιδράσεις κατά την προεκλογική περίοδο όχι μόνο διότι αρκετοί συνεργάτες του είχαν υπηρετήσει το καθεστώς Πινοσέτ (1973-1990) αλλά και για την επιθετική στάση του έναντι των σοσιαλιστών ηγετών της Λατινικής Αμερικής, όπως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. ..

Η σκληρή κριτική έναντι του «αποτυχημένου λατινοαμερικανικού λαϊκισμού», ο χαρακτηρισμός της Κούβας ως «δικτατορίας» και της Βενεζουέλας ως «μη δημοκρατικού καθεστώτος» θεωρούνται από πολιτικούς αναλυτές προμήνυμα εντάσεων στις διπλωματικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη. « Είναι ζωτικής σημασίας για τη Χιλή η διατήρηση καλών σχέσεων με τους γείτονες και τους υπόλοιπους λαούς της Αμερικής» επεσήμανε πάντως στο προεκλογικό πρόγραμμά του ο κ. Πινέρα. Ο βασικός κεντροαριστερός αντίπαλός του και πρώην πρόεδρος της χώρας Εντουάρντο Φρέι ήρθε δεύτερος με ποσοστό 48%, καθώς δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει προς όφελός του την πολύ υψηλή δημοτικότητα της απερχόμενης προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία συμπλήρωσε δύο θητείες και δεν είχε δικαίωμα επανεκλογής.

Ο 61χρονος Πινέρα χαρακτηρίζεται «Μπερλουσκόνι της Χιλής». Η περιουσία του υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας LΑΝ- το οποίο όμως έχει δεσμευθεί να εκχωρήσει σε περίπτωση εκλογής του- και την ιδιοκτησία του μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού καθώς και της ποδοσφαιρικής ομάδας Κόλο-Κόλο. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί να ακολουθήσει τον δρόμο των φιλολαϊκών μέτρων της προκατόχου του προτάσσοντας την «οικονομία της αγοράς με κοινωνικό πρόσωπο».

Μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεών του είναι η εφαρμογή του «νόμου και της τάξης» με σκοπό την πάταξη της εγκληματικότητας. Θεωρείται ότι ενσαρκώνει το νέο πρόσωπο της «χωρίς συμπλέγματα Δεξιάς», καθώς δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει σε διοικητικές και κυβερνητικές θέσεις πρώην στελέχη της χούντας του Πινοσέτ, αν και, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του, «το στρατιωτικό καθεστώς ανήκει στην Ιστορία».

tovima