.
Την ανάδειξη των επτά μοναστηριών της περιοχής ζητούν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού της Κόνιτσας
Την προσοχή μας ζητούν εφτά ξωκλήσια και μοναστήρια στην Άνω Κλειδωνιά Κόνιτσας, που παρά τη μοναδική ομορφιά τους και την πολιτιστική αξία τους δεν χαίρουν της απαιτούμενης προσοχής.
Δείγματα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου τα ξωκλήσια και οι μονές του 16ου και 17ου αιώνα στέκουν σχεδόν εγκαταλειμμένα στην Άνω Κλειδωνιά, καθώς μόνο ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτό σημαντική κρίνεται η συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όμως κάτοικοι και φορείς της περιοχής ζητούν την λήψη νέων μέτρων που θα επιτρέψουν στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία να αναδειχθούν. ..
Οι εφτά μονές και τα ξωκλήσια βρίσκονται διασκορπισμένα στην Άνω Κλειδωνιά με την πρόσβαση σε ορισμένα από αυτά να γίνεται μόνο με μονοπάτια. Το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει τα σημάδια του στις τοιχογραφίες, αν και αρκετές από αυτές διατηρούνται μέχρι σήμερα σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Ο λόγος για την Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, όπου πλέον διασώζεται μόνο το καθολικό στην ανατολική πλευρά της Κλειδωνιάς, ο ναός του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και κατατάσσεται στους λεγόμενους Σταυρεπίστεγους ναούς. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες, ενώ χρονολογείται από το 1617.
Η κοιμητηριακή εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος, ένας ναός βασιλικού ρυθμού με τρούλο μεγάλων διαστάσεων. Στη νοτιοανατολική πλευρά του ναού σώζεται και η ένδειξη της χρονολόγησης του μνημείου που είναι στα 1620. Αξίζει να σημειωθεί, πως μόνο ο τρούλος με τα στηρίγματα και το τεταρτοσφαίριο της ημικυκλικής κόγχης έχουν τοιχογραφηθεί.
Ακολουθεί η Μονή των Αγίων Αναργύρων, ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο κτίριο στη χαράδρα του Βίκου. Το καθολικό της Μονής είναι ένα μονόχωρο μικρό κτίσμα, χτισμένο στο βράχο της λοφοπλαγιάς. Παρά τις πλούσιες τοιχογραφίες ο ναός δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η περιοχή διαθέτει ένα ακόμη μοναστήρι, αυτό των Αγίων Αποστόλων, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ναό του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για τη μοναδική εκκλησία που παραμένει ανοιχτή μέχρι σήμερα. Από αυτή διασώζεται μόνο το καθολικό, ενώ παρά τις σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί το εσωτερικό του ναού, οι τοιχογραφίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Η ενοριακή εκκλησία του οικισμού, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του οικισμού. Πρόκειται για μία μονόχωρη βασιλική εκκλησία, που το εσωτερικό της έχει ασβεστωθεί, εκτός από τους τοίχους του Ιερού Βήματος και ένα μικρό τμήμα του δυτικού.
Κλειστή παραμένει σήμερα και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, καθώς βρίσκεται σε στάδιο ανακαίνισης.
Ζητούν στήριξη
Τις εκκλησίες επισκέπτονται αρκετές φορές το χρόνο φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να γνωρίσουν τα μνημεία της περιοχής και να τα αξιοποιήσουν στις σπουδές τους.
Σύμφωνα με τον Εφημέριο Κλειδωνιάς Παπαδήμο, οι Μονές της περιοχής αξίζουν την προσοχή των αρμοδίων, ειδικά μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο εσωτερικό τους στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την είσοδο των Αλβανών στη χώρα.
Το αίτημα για την στήριξη της πολιτείας ώστε να διατηρηθεί ο μοναδικός αυτός φυσικός πλούτος και στο μέλλον μετέφερε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Καλλιθέας που γειτνιάζει με την Άνω Κλειδωνιά Θωμάς Αναστάσης.
anex.gr