Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Η αρχαία Ερέτρια πάει στην Ελβετία


Οι γειτονικές μας χώρες κάνουν ό,τι μπορούν για την παρουσία τους σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, αλλά η χώρα μας συναντά, ακόμη, εμπόδια νοοτροπίας.

Σε καιρούς που η Ιταλία στέλνει αρχαία της ανά τον κόσμο, προσπαθώντας να ανακόψει το κύμα της αρχαιοκαπηλίας που τη μαστίζει εδώ και δεκαετίες. Σε καιρούς που η Τουρκία κάνει τεράστια προβολή στις εκδηλώσεις της «Κωνσταντινούπολης - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010», η χώρα μας... διερωτάται αν πρέπει να στέλνει τόσα αρχαία σε διεθνείς εκθέσεις.
Πάντως, η Αναστασία Τούρτα, επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών Μελετών, υπεραμύνθηκε της δυνατής παρουσίας μας διεθνώς. «Σε περιόδους που η Βυζαντινή Περίοδος διεκδικείται από πάρα πολλούς, δεν είναι δυνατόν να απουσιάζουμε και να μην κοινωνούμε κάποια θέματα στο ευρύ κοινό», είπε για την έκθεση στο Πρίνστον. «Η ελληνική παρουσία στα μουσεία διεθνώς με έργα πρέπει να είναι σημαντική», επέμεινε η κ. Τούρτα...

Η έκθεση στο Πρίνστον θα λειτουργεί από τις 6 Μαρτίου και για τρεις μήνες. Προς το παρόν, φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί συνδιοργάνωση του ΕΚΕΒΥΜ και του Τμήματος Αρχαιολογίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο έρευνας με αυτό το αντικείμενο.
Αποβλέπει σε μια συνολική θεώρηση και μελέτη της αρχιτεκτονικής ως εικόνας και έχει ως αντικείμενο απεικονίσεις αρχιτεκτονημάτων σε βυζαντινές τοιχογραφίες, μικρογραφίες χειρογράφων και ψηφιδωτά, αλλά και σε τρισδιάστατα αντικείμενα και προπλάσματα.
Τετρακόσια τριάντα δύο έργα θα περιλαμβάνει η έκθεση «Ερέτρια, ματιές σε μια αρχαία πόλη», που θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από 20 Απριλίου έως το τέλος Αυγούστου και στη συνέχεια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας στην Ελβετία.
Την έκθεση χρηματοδοτεί η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, η οποία διενεργεί ανασκαφές στην Ερέτρια.

ethnos.gr