Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Μουσικοσυνθέτης και καθηγητής δικαίου ο νέος πρόεδρος της Κροατίας


Ο τρίτος πρόεδρος της Κροατίας, στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του οποίου αναμένεται η χώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ίβο Γιοσίποβιτς, δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, παρ’ ότι είναι μέλος της Κροατικής Βουλής.

Είναι γνωστός τόσο ως καθηγητής πανεπιστημίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, αλλά και ως μουσικός.
O Ίβο Γιοσίποβιτς γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 28 Αυγούστου του 1957. Το 1980 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ και στη συνέχεια πέρασε τις εξετάσεις δικαστών...

Στη Νομική Σχολή διδάσκει ποινικό δίκαιο, ποινική δικονομία και διεθνές ποινικό δίκαιο, έχει δημοσιεύσει 85 επιστημονικές και ειδικές εργασίες σε κροατικά και ξένα περιοδικά και είναι μέλος κροατικών και διεθνών ενώσεων νομικών.
Συνεργάστηκε σε αρκετά διεθνή προγράμματα και ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετείχε στην αξιολόγηση της λειτουργίας σωφρονιστικών καταστημάτων στην Ουκρανία, στη Μογγολία και στο Αζερμπαϊτζάν.

Στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων και μετά τον πόλεμο εκπροσωπούσε την Κροατία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο 52χρονος Ίβο Γιοσίποβιτς είναι επίσης μουσικός και συνθέτης. Είναι απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας του Ζάγκρεμπ και έχει συνθέσει περίπου 50 μελωδίες για διάφορα μουσικά όργανα, τις οποίες ερμηνεύουν Κροάτες και ξένοι καλλιτέχνες. Είναι διευθυντής του μουσικού φεστιβάλ Music Biennale Zagreb. Έχει λάβει για τη μουσική του πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης.

Ο Ίβο Γιοσίποβιτς έγινε το 1980 μέλος της Ένωσης Κομμουνιστών Κροατίας και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συμμετείχε στο μετασχηματισμό του σε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Το 1994 αποχώρησε από το κόμμα και αφιερώθηκε στη νομική και στην τέχνη. Το 2003 με πρόσκληση του τότε αρχηγού του SDP Ίβιτσα Ράτσαν επέστρεψε στην πολιτική, έγινε μέλος της Βουλής ως ανεξάρτητος υποψήφιος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επέστρεψε επισήμως το 2008.