Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Επίθεση από Σομαλό δέχθηκε ο σκιτσογράφος του Μωάμεθ

.
Για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Κουρτ Βέστεργκορντ (του Δανού σκιτσογράφου που έγινε παγκόσμια γνωστός για το σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ) και ενός αστυνομικού κατηγορείται ένας 28χρονος Σομαλός που εισέβαλε οπλισμένος στο σπίτι του σκιτσογράφου το βράδυ της Παρασκευής.

Έκκληση στους μουσουλμάνους να «στοχεύσουν» ανθρώπους όπως αυτός ο «διαβολικός Δανός» ή άλλους όπως ο Σαλμάν Ρούσντι που προσέβαλαν τη θρησκεία τους και τον προφήτη", απευθύνει η σομαλική ισλαμική παράταξη Αλ Σεμπάμπ.
Ο δράστης τραυματίστηκε από σφαίρες αστυνομικών, όταν μπήκε στο σπίτι οπλισμένος με μια αξίνα και ένα μαχαίρι και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με φορείο στο δικαστήριο του Όρχους προκειμένου να του απαγγελθούν οι κατηγορίες. Ο 28χρονος τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων.
Το πρακτορείο Ritzau ανέφερε ότι ο Σομαλός που φέρεται ότι πρόσκειται στους ισλαμιστές Αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας και έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα της Ανατολικής Αφρικής, αρνήθηκε να μιλήσει στον δικαστή.
Να σημειωθεί ότι ο 74χρονος Κουρτ Βέστεργκορντ ήταν ο σκιτσογράφος που το 2005 είχε φιλοτεχνήσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ τα οποία δημοσιεύτηκαν στη δανέζικη εφημερίδα Ζίλανς Πόστεν προκαλώντας την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία του μουσουλμανικού κόσμου.
Προσκλητήριο "τιμής" από τους ισλαμιστές
Η σομαλική ισλαμική παράταξη Αλ Σεμπάμπ χαιρέτισε την απόπειρα δολοφονίας του Δανού σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκορντ.
"Χαιρετίζουμε το επεισόδιο στο οποίο ένας νεαρός Σομαλός μουσουλμάνος επιτέθηκε στο διάβολο που προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ", δήλωσε ο Σεΐχ Αλί Μουχάμαντ Ράτζε και αποσυνέδεσε την πράξη του νεαρού από τη δράση των Σεμπάμπ ή άλλων ισλαμικών οργανώσεων. "Είναι καθήκον όλων των μουσουλμάνων να προασπίζονται την πίστη τους και τον προφήτη" σημείωσε και κατέληξε:
"Καλούμε όλους τους μουσουλμάνους να στοχεύσουν ανθρώπους όπως αυτός ο διαβολικός Δανός ή άλλους όπως ο Σαλμάν Ρούσντι που προσέβαλαν τη θρησκεία μας και τον προφήτη".