Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Πλημμύρες στο Παρίσι το 1910.

Το1910, το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου έφερε στο Παρίσι καταρρακτώδεις βροχές. Ο ήδη «φουσκωμένος» ποταμός Σηκουάνα πλημμύρισε. Οι δρόμοι είχαν κατακλυστεί. Τα σπίτια ήταν κάτω από το νερό.
Το Παρίσι είχε δει στις αρχές του αιώνα την ανάδειξη των επιτευγμάτων του ανθρώπου και της τεχνολογικής προόδου στην Παγκόσμια Έκθεση, αλλά μόλις 10 χρόνια αργότερα η πόλη γονάτιζε από ένα παλιό εχθρό, τη Μητέρα Φύση.
Έναν αιώνα αργότερα, μια έκθεση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Παρισιού (BHVP) μας φέρνει πίσω στο χρόνο, το μήνα, όταν η Πόλη του Φωτός είχε βυθιστεί στο σκοτάδι...

Περισσότερα από 200 έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, καρτ-ποστάλ, χάρτες και εφημερίδες, έχουν εμφανιστεί ως μέρος μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας για τη χαρτογράφηση της μεγάλης πλημμύρας.
Οι έντονες εικόνες δείχνουν κάποιες γνωστές περιοχές της πόλης που έχουν βυθιστεί και την αμηχανία των κατοίκων που διασχίζουν τις λεωφόρους σε βάρκες με κουπιά. Μια διαδραστική βάση δεδομένων επιτρέπει στους επισκέπτες να κάνουν μια εικονική περιήγηση των περίπου 300 δρόμων που είχαν πλημμυρίσει.
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι αξίζει να θυμόμαστε. Με 20.000 κτίρια πλημμυρισμένα μέσα σε λίγες μέρες και 200.000 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι, ο κατακλυσμός έφερε την καταστροφή στην πόλη σε μια κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και αιώνες.
Σύμφωνα με τις τότε μετρήσεις, η στάθμη των νερών του Σηκουάνα έφθασε τα 8,5 μέτρα, η υψηλότερη από το 1658. Από τα 20 διαμερίσματα του Παρισιού, τα12 είχαν πλημμυρίσει. Το συνολικό κόστος των ζημιών εκτιμάται σε 400 εκατ. φράγκα - ένα ποσό που ισοδυναμεί σήμερα σε πάνω από 1 δις ευρω.
Για πολλούς πλούσιους κατοίκους και τους τουρίστες, η «άφιξη» των υδάτων είχε μια καινοτομία? Σχολίαζαν αστειευόμενοι ότι το Παρίσι είχε προσωρινά μεταμορφωθεί σε Βενετία.
Η πιο σκανδαλοθηρική εφημερίδα έκανε λόγο για κροκόδειλους που διέφυγαν και επιπλέουν ελεύθεροι. Σε ένα σχόλιο για την εφημερίδα Petit Journal, ο ποιητής Γκιγιόμ Απολινέρ έγραψε: « Οργανωμένες εκδρομές με σκάφος αναψυχής στην Avenue Montaigne. Θα δείτε και θα φωτογραφίσετε τα ποιο φημισμένα ξενοδοχεία πλημμυρισμένα μόνο με 50 centimes.»
Αν και οι ζημιές στην υποδομή της πόλης ήταν σημαντικές, οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ελάχιστες και δεν υπήρξε εκδήλωση επιδημίας. Στα επίσημα αρχεία έχει σημειωθεί μόνο ένας θάνατος από πνιγμό, αν και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το ποσοστό ήταν υψηλότερο

.