Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΤΑ σχεδίαζε τη δολοφονία Αθνάρ


Την κατάρριψη του αεροσκάφους που μετέφερε τον τότε πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σχεδίαζε το 2001 η ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, όπως ανάφεραν πηγές της αστυνομίας την Τρίτη.

Ο Πέδρο Μαρία Ολάνο, που κατηγορείται ως στέλεχος της οργάνωσης, φέρεται να είπε σε αστυνομικούς ότι μετέφερε εκτοξευτή πυραύλων που η ETA (Euskadi Ta Askatasuna, "Βασκική Γη κι Ελευθερία" στη βασκική γλώσσα) σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για να πλήξει το αεροσκάφος το οποίο θα μετέφερε τον Αθνάρ, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Η οργάνωση πιστεύεται ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον εκτοξευτή τρεις φορές στο έδαφος της Χώρας των Βάσκων, όταν ο Αθνάρ έκανε επισκέψεις για να παραστεί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, σύμφωνα με το Φερνάνδο Γκράντε - Μαρλάσκα, δικαστικό που ερευνά την υπόθεση. Αλλά ο εκτοξευτής δεν λειτούργησε καμιά από τις τρεις φορές...

Η ETA πιστεύεται αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει δυο ρωσικής κατασκευής πυραύλους SAM-7 [ρωσική ονομασία: 9?32 "C?????-2" ("Βέλος")• κωδικός NATO: SA-7 "Grail"] που διέθετε σε οπλοστάσιό της στη νότια Γαλλία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η βασκική οργάνωση είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Αθνάρ και το 1995, όταν ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά είχε αποτύχει. Βόμβα εξερράγη ενώ το όχημα του Αθνάρ περνούσε, τραυματίζοντας τον ίδιο ελαφρά, και επίσης τραυματίζοντας άλλους 15 ανθρώπους.
Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος υπήρξε πρωθυπουργός της Ισπανίας από το 1996 ως το 2004.