Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Αιρετός περιφερειάρχης και «Καποδίστριας 2» μέχρι το 2010

.......................................................................
Αλλάζουν όλα στο κράτος και την Αυτοδιοίκηση. Η διαμόρφωση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και θα προχωρήσει μέχρι το 2010, δηλαδή μέχρι τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
.
«Η Νέα Αρχιτεκτονική», όπως την αποκάλεσε κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, περιλαμβάνει:
1. Α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης που αποτελείται από λιγότερους και ισχυρούς Δήμους με «την εξασφάλιση της πραγματικής οικονομικής αυτοτέλειάς του, με φορολογική αποκέντρωση και την ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών του», όπως είπε ο Υπουργός. Το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε ένα νέο, ριζικά βελτιωμένο πρόγραμμα έργων για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού σε αντικατάσταση του ΘΗΣΕΑ...
2. Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας. Αυτό σημαίνει, αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Οι Νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας. Είναι αυτονόητο, ότι θα εξασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση των νομών στη σύνθεση του εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβουλίου», όπως είπε ο κ. Ραγκούσης.
Επίσης θα θεσμοθετηθεί η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση.

Ξεκινάει η διαβούλευση
Όσα επί χρόνια έμεναν στις συζητήσεις περί διοικητικής μεταρρύθμισης, η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα προχωρήσει άμεσα. «Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε. Με επίγνωση του τιτάνιου έργου που απαιτείται. Με μόνο γνώμονα το συμφέρον της χώρας, το εθνικό συμφέρον και τίποτα άλλο, προχωράμε, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στη θέσπιση της Νέας Αρχιτεκτονικής μέσα στο 2010 και την εφαρμογή της στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές», δεσμεύθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κι απηύθυνε «κάλεσμα συστράτευσης στην εθνική αυτή προσπάθεια» σε όλους τους πολίτες, την


Αυτοδιοίκηση και τα κόμματα.
Θα προηγηθεί η επιστημονική τεκμηρίωση του εγχειρήματος και η απαραίτητη διαβούλευση με ταχείς ρυθμούς.
«Από την πλευρά μας θα σας εγγυηθούμε έναν κρίσιμο όρο:
Δεν θα υπάρξει καμία μα καμία κομματική σκοπιμότητα.
Δεν θα επιτρέψουμε καμία, όσο ασήμαντη κι αν είναι, μικροκομματική εξαίρεση.
Η Νέα Αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με μόνο γνώμονα τις ανάγκες της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.
Δεν θα χαραχθεί ούτε μια γραμμή για να εξυπηρετηθεί κάποιος», ξεκαθάρισε ο κ. Ραγκούσης.
Επίσης ανακοίνωσε ότι καταργείται το ισχύον εκλογικό σύστημα με την προϋπόθεση του 42% .

Αλλάζει το κράτος
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, βάσει του οποίου θα διενεργηθούν οι εκλογές του 2013. Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στο γερμανικό μοντέλο, το οποίο θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, με γενική κατεύθυνση να εξασφαλίζονται ισχυρές κυβερνήσεις και πολυκομματικά κοινοβούλια.
Ο κ. Ραγκούσης περιέγραψε ένα νέο μοντέλο κράτους που τίθεται στην υπηρεσία (κι όχι στην ταλαιπωρία) του πολίτη, ένα κράτος διαφάνεια και αξιοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει το διαρκές ερώτημα για το αν θέλουμε ένα μικρό ή ένα μεγάλο κράτος. Η απάντησή μας είναι. Θέλουμε ένα κράτος απλό και λιτό».