Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ο Αστερίξ έγινε 50 ετών


Πέρασαν 50 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της εικόνας του Αστερίξ στο πρώτο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού «Pilote», στις 29 Οκτωβρίου 1959. Σ’ αυτά τα 50 χρόνια ο ανυπότακτος Γαλάτης κάνει το γύρο του κόσμου, με 33 τεύχη, μεταφρασμένος σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, και με 325 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τα γενέθλια του Αστερίξ και του Οβελίξ θα γιορταστούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την ευκαιρία αυτή μάλιστα θα κυκλοφορήσει ένα νέο τεύχος, με ανέκδοτες ιστορίες τους. Η γιορτή που έχει οργανώσει άρτια το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών περιλαμβάνει συζήτηση με σκιτσογράφους, συγγραφείς, δημοσιογράφους και ανθρώπους που έχουν αναλύσει κατά καιρούς την αξία των κόμιξ. Στις 22 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται επίσης και μια μεγάλη έκθεση, όπου το κοινό και οι φίλοι του σπουδαίου κόμικ ήρωα θα έχουν την ευκαιρία να δουν εικόνες και πολλά αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των μεγάλων στιγμών του Αστερίξ...

Η αρχή
Ο Αστερίξ είναι δημιούργημα δύο σπουδαίων ανθρώπων. Του Ρενέ Γκοσινί, που έγραψε τις ιστορίες, και του Αλμπέρ Ουντερζό, που εμπνεύστηκε τα σκίτσα. Η σειρά πρωτοεμφανίστηκε το 1959 και γράφτηκε στα γαλλικά, μετά το θάνατο του Γκοσινί δε, ο Ουντερζό συνέχισε τις ιστορίες του ήρωα που έμελλε να γίνει ο πιο αγαπημένος όλων των εποχών. Όπως είχαν αναφέρει στο παρελθόν, μάλιστα, οι δημιουργοί του κόμικ, ήθελαν πολύ να φτιάξουν μια σειρά κόμιξ για τους μικρούς Γάλλους, καθώς εκείνη την εποχή τα μοναδικά κόμιξ που κυκλοφορούσαν ήταν αμερικανικά. Στη χώρα μας, πάντως, ο Αστερίξ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά κατά τα τέλη του ’60 από τις εκδόσεις Σπανός. Η επιτυχία της σειράς κόμιξ ήταν τεράστια. Ο διάσημος Γαλάτης ήταν πιο γνωστός ακόμα και από πρόσωπα του πολιτικού ή καλλιτεχνικού κόσμου. Στα τέλη του ’70 τα δικαιώματα των εκδόσεων περιήλθαν στην Anglo-Hellenic Agency, ενώ από το 1989 οι ιστορίες του Αστερίξ κυκλοφορούν από τη Μαμούθ Comix.
Παγκόσμια επιτυχία
Ο Αστερίξ έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες, μεταξύ αυτών μάλιστα τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, που προσδίδουν μια αληθοφάνεια στη σειρά.
Οι εικόνες του κόμικ, οι ατάκες, που είναι επίκαιρες ακόμα και σήμερα, και το έντονο κοινωνικοπολιτικό μήνυμα που περνάει καθιστούν τον Αστερίξ ικανό να καθηλώσει μικρούς και μεγάλους με τις απίθανες ιστορίες του. Στη Γαλλία υπάρχει ακόμα και θεματικό πάρκο με το όνομα «Το χωριό του Αστερίξ», το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο.
Από τις ιστορίες του Αστερίξ έχουν περάσει κατά καιρούς και πολλές διασημότητες, όπως ο Ζακ Σιράκ, οι Beatles, ο Σον Κόνερι και πολλοί άλλοι. Οι περιπέτειες του δημοφιλούς Γαλάτη έχουν μεταφερθεί πολλές φορές και στον κινηματογράφο, με μεγάλη επιτυχία. Τρεις φορές, μάλιστα, το κόμικ μετατράπηκε σε ταινία, με πραγματικούς ηθοποιούς να υποδύονται τους αγαπημένους μας ήρωες. Η ταινία «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είναι από τις πιο ακριβές ευρωπαϊκές παραγωγές, ενώ σ’ αυτήν εμφανίζονται ως guests ο Μίκαελ Σουμάχερ και ο Ζινεντίν Ζιντάν.
Βραδιά γενεθλίων
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, τηλ. 210 3398600) διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά στις 22 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον ελληνικό εκδοτικό οίκο του Αστερίξ, τη Μαμούθ Comix. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• 19.00 στο auditorium: Στρογγυλή τράπεζα: «Aστερίξ και bande dessinée, ένα παγκόσμιο φαινόμενο», με τους Achdé (σκιτσογράφος, σχεδιαστής του Λούκι Λουκ) Άρη Μαλανδράκη (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Στάθη (Σταυρόπουλο) (σκιτσογράφος, δημοσιογράφος), Γιάννη Σκαρπέλο, (αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Χρήστο Χωμενίδη (συγγραφέα). Συντονιστής: Κωστής Κατσακιώρης.
Είσοδος ελεύθερη - ταυτόχρονη μετάφραση.
• 21.00 Bistrot Paris-Athènes: Εγκαίνια της έκθεσης: «Τα 50 χρόνια του Αστερίξ, ο Γαλάτης, ήρωάς μας!». 35 εικόνες και άλλα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά των μεγάλων στιγμών του Αστερίξ.
Διάρκεια έκθεσης: 22/10 - 7/11/2009.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή, 09.00 με 20.00, Σάββατο 09.00 με 14.00.
• Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, από 10.00 ως 12.00, ο σκιτσογράφος του Λούκι Λουκ Achdé θα συναντήσει το κοινό στη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου.