Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Τέχνη με χρώμα ελληνικό


Έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών θα δημοπρατηθούν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δημοπρασίας «Greek sale» του Οίκου Σόθμπις, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Θα προσφερθούν 173 έργα -εκ των οποίων πολλά από το 19ο και 20ο αιώνα-, και αναμένεται να συγκεντρωθεί συνολικά το ποσό των 4 εκατομμυρίων λιρών.

Εκτός από το έργο «Διαβάζοντας τη μοίρα» -που ανακαλύφθηκε πρόσφατα-, του Νικολάου Γύζη, ο οποίος για πολλούς θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, και έχει τιμή εκτίμησης 230.000-350.000 ευρώ, θα περιλαμβάνονται επίσης σπάνιες δουλειές από σπουδαία ονόματα του χώρου, όπως οι Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Σπυρόπουλος, Γεώργιος Ιακωβίδης, Γιώργος Μπουζιάνης και Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας...

Ο διευθυντής του τμήματος ευρωπαϊκής ζωγραφικής του 19ου αιώνα και επικεφαλής της ελληνικής τέχνης του Οίκου Σόθμπις, Κωνσταντίνος Φράγκος, επισημαίνει:

«Η επερχόμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου θα προσφέρει στους συλλέκτες τη σπάνια ευκαιρία να αποκτήσουν μία σειρά έργων, τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή ιδιωτών για πολλά χρόνια».

Η δημοπρασία θα περιλαμβάνει επίσης ένα από τα σημαντικότερα σύνολα έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου που έχει βγει ποτέ στην αγορά, από τα οποία ξεχωρίζει αυτό με τον τίτλο «Πειραιάς» (1940).

Πρόκειται για σπουδαίο πίνακα της δεκαετίας του '40, που αναπαριστά μία από τις πιο εμπορικές απόψεις στην ελληνική τοπιογραφία. Αυτή η πρώιμη αλλά και σπάνια δουλειά του δημιουργού, με τιμή εκτίμησης στις 56.500-79.000 ευρώ, αναδεικνύει την έντονη κινητικότητα του εμπορικού κέντρου του Πειραιά μέσα στην πολεοδομική αναρχία της πόλης -το λιμάνι του Πειραιά συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα του κόσμου-, ενώ ταυτόχρονα μεταδίδει την ατμόσφαιρα μιας ανησυχητικής ηρεμίας και αγωνιώδους συναισθηματικότητας.
Ο «Αιχμάλωτος» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (1982) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των λυρικών απεικονίσεων του ελληνικού τοπίου, που τόσο θαύμαζε ο καλλιτέχνης.

Με τα λαβυρινθώδη κλαδιά του και τις περικοκλάδες του πιασμένες γύρω από τους βολβοειδείς, στρεβλούς κορμούς, το έντονο και παραμορφωμένο τοπίο είναι ένα οικείο ιδίωμα της τέχνης του Γκίκα.

Τα θέματα και το στιλ των περισσοτέρων έργων του -καθώς και η θέση του ως ηγετικής μορφής της γενιάς του '30- ήταν ένας ύμνος στην ελληνική κουλτούρα και ιστορία.

Πηγή της έμπνευσης του Γκίκα υπήρξαν κατά κύριο λόγο οι αρχαίοι μεσογειακοί πολιτισμοί, καθώς επίσης και η τέχνη της Άπω Ανατολής, τα μωσαϊκά του Βυζαντίου, ο κυβισμός και ο σουρεαλισμός.

Το συγκεκριμένο έργο αποκτήθηκε από το σημερινό κάτοχο κατευθείαν από τον καλλιτέχνη και τώρα βγαίνει στην αγορά με τιμή εκτίμησης 169.000-225.000 ευρώ.

Ένας ύμνος...

Το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Οδός Πατησίων, Αθήνα», θα είναι ένα από τα κεντρικά έργα της δημοπρασίας και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα του καλλιτέχνη, που έχουν δημοπρατηθεί.

Φιλοτεχνημένο γύρω στο 1930, απεικονίζει μία ηλιόλουστη μέρα στην οδό Πατησίων, τη «ζωηρή» λεωφόρο της Αθήνας.

Ο πίνακας, του οποίου η αξία εκτιμάται στις 90.000-135.000 ευρώ, είναι ένας ύμνος στην Ελλάδα, που αποτελούσε έμπνευση για τον Βασιλείου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και κινητήρια δύναμη πίσω από την αναζήτησή του για εθνική τέχνη.



naftemporiki