Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Το Εθνικό Θέατρο στον 21ο αιώνα


Aνοιξε η αυλαία στο ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο ύστερα από 8 χρόνια σιωπής λόγω των προβλημάτων που είχε προκαλέσει ο σεισμός. Το ιστορικό κτίριο του Τσίλερ στην Αγίου Κωνσταντίνου ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και παραδόθηκε στο κοινό.

Το κτιριακό συγκρότημα του Εθνικού Θεάτρου αναπτύσσεται πλέον σε 16.500 τετραγωνικά μέτρα. Εκτός από το διατηρητέο ιστορικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ και περιλαμβάνει και την κεντρική σκηνή, στο συγκρότημα περιλαμβάνεται και το κτίριο της Νέας Σκηνής που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 60 αλλά και τα πρόσφατα ανεγερθέντα κτίρια της Σκηνής και της Επέκτασης.
Εκτός από την ανακαίνιση το κτίριο εξοπλίστηκε με την πιο πρόσφατη τεχνολογία που φέρνει το Εθνικό Θέατρο στον 21ο αιώνα και το καθιστά ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης.
Στην ανακαίνιση του 1930 βάφτηκαν όλες οι τοιχογραφίες με λευκό χρώμα. Η νέα ανακαίνιση έφερε στο φως τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες.
Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Πουθενά» εγκαινίασε τη λειτουργία του νέου εθνικού θεάτρου. Πρόκειται για μία παράσταση που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες της υπερσύγχρονης πλέον Κεντρικής Σκηνής, αναδεικνύοντας τη σκληρή δουλειά που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια.