Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μακελειό στη Βαγδάτη

Μακελειό με πάνω από 132 νεκρούς και 600 τραυματίες προκάλεσε το πρωί της Κυριακής διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε ώρα αιχμής στο κέντρο της Βαγδάτης. Οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Οι δυο τρομακτικές εκρήξεις, ένα λεπτό διαφορά η μια από την άλλη έγιναν στα πάρκινγκ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του μεγάρου της Νομαρχίας όπου εξερράγησαν αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά, τα οποία οδηγούσαν καμικάζι, λένε Ιρακινοί αξιωματούχοι. Η περιοχή γέμισε από αιμόφυρτους τραυματίες και διαμελισμένα πτώματα...
Η δεύτερη έκρηξη καταγράφτηκε από την κάμερα κινητού τηλεφώνου, μέσα σε ένα χαλάζι από σφαίρες, καθώς έντρομοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ στα τυφλά.
Είναι η χειρότερη επίθεση φέτος στο Ιράκ, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την καλά φρουρούμενη "πράσινη ζώνη" όπου βρίσκονται η έδρα της κυβέρνησης και η αμερικανική πρεσβεία. Πριν από δυο μήνες είχε καταστραφεί με βομβιστικές επιθέσεις και μέγαρο του υπουργείου Εξωτερικών.
Το μακελειό έγινε λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Ιράκ με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για τους όρους διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Ιανουάριο.