Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Μένει μόνο η κορυφή…


Το Φετιχιέ τζαμί, σημείο αναφοράς της πόλης των Ιωαννίνων στο Ιτς Καλέ, κρύβει ένα «θησαυρό» που πρόσφατα αναστηλώθηκε με την επίβλεψη και φροντίδα της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Έχει γίνει συντήρηση των τοιχογραφιών του, καθώς επίσης και αναστηλωτικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του και στην οροφή του, ενώ στην επισκέψιμη εκδοχή του (ήδη έχουν γίνει πολλές ξεναγήσεις στο περιθώριο επιστημονικών συνεδρίων) θα φιλοξενεί έκθεση εποπτικού υλικού σχετικού με το ίδιο το μνημείο, αλλά και το «ευρύτερο καλλιτεχνικό και ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής» όπως πληροφορεί η Εφορεία στην καλαίσθητη και χρήσιμη σειρά μικρών βιβλίων που έχει εκδώσει εδώ και μερικούς μήνες.
Οι μακρόχρονες εργασίες χρηματοδοτήθηκαν από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αυτό που «έμεινε απέξω» είναι η κορυφή του τζαμιού, η οποία παρουσιάζει μια εικόνα φθοράς. «Έχει μείνει η κορυφή, για την οποία χρειάζεται ένα χρηματικό ποσό για να γίνει» λέει η προϊσταμένη της Εφορείας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου. «Φυσικά, έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει» συμπληρώνει. Για την επισκευή της κορυφής του μιναρέ, εκτός από την ανεύρεση χρημάτων, πρέπει να βρεθεί και ειδικός τεχνίτης. Η Εφορεία έχει προετοιμαστεί πάντως για να εντάξει κάποια μελλοντικά έργα στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, τα οποία θα προστεθούν σε όσα έχουν γίνει με ευθύνη της στο χώρο του Κάστρου.
.
agon.gr