Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Επίθεση καμικάζι κατά Φρουρών της Επανάστασης

.
Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν την Κυριακή στο νοτιοανατολικό Ιράν, σε μια πρωτοφανή επίθεση που έπληξε την τοπική διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου ιδεολογικού στρατού του καθεστώτος.
.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna, ένας άνδρας που μετέφερε εκρηκτικά, τα πυροδότησε σε συνάντηση ηγετικών στελεχών φυλών με διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης στο χωριό Πισίν στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.
Μεταξύ των νεκρών, επτά υψηλόβαθμοι διοικητές και ανάμεσά τους ο στρατηγός Νουρ-Αλί Σουσταρί, ο υποδιοικητής του στρατού ξηράς, ο στρατηγός Ρατζάμπ-Αλί Μοχαμάντ-Ζαντέχ, διοικητής για την επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, ο διοικητής για τη νοτιοανατολική πόλη Ιρανσάχρ και ο διοικητής της μονάδας Αμιρ-αλ Μομενίν...

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έδωσε εντολή στις ιρανικές αρχές να εντοπίσουν γρήγορα και να τιμωρήσουν όσους βρίσκονται πίσω από την επίθεση, ενώ κηρύχτηκε τριήμερο πένθος στην επαρχία.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί είπε σε ομιλία του ότι στόχος «των τρομοκρατών ήταν να προκαλέσουν προβλήματα στην ασφάλεια στην επαρχία και αυτό δείχνει ότι δεν θέλουν να υπάρξει ανάπτυξη στη περιοχή με βάση το οικονομικό σχέδιο».

Από την ιρανική κρατική τηλεόραση έγινε γνωστό πως μία οργάνωση σουνιτών ανταρτών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. «Η τρομοκρατική οργάνωση του Ρίτζι ανέλαβε την ευθύνη», μετέδωσε, αναφερόμενη στον Αμπντολμαλέκ Ρίτζι, ηγέτη της Τζουντόλαχ (Στρατιώτες του Θεού).

Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης σε ανακοίνωσή τους, δήλωσαν ότι «σίγουρα ξένα στοιχεία και ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με την διεθνή αλαζονεία έχουν ανάμειξη στην επίθεση».

Η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλέστηκε πληροφορημένες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία εμπλέκεται άμεσα. «Κάποιες ενημερωμένες πηγές είπαν πως η βρετανική κυβέρνηση ενεπλάκη άμεσα στην τρομοκρατική επίθεση... οργανώνοντας, παρέχοντας εξοπλισμό και προσλαμβάνοντας επαγγελματίες τρομοκράτες», μετέδωσε. Επίσης, ανέφερε πως οι αναλυτές πιστεύουν πως σκοπός της επίθεσης ήταν να ανακατευθύνει τμήμα των προβλημάτων της Δύσης στο Αφγανιστάν πέρα από τα σύνορα, προς το Ιράν.

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει απευθείας και αντ΄αυτού εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Η βρετανική κυβέρνηση καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στην επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν στο Ιράν και τη θλιβερή απώλεια ζωών που προκάλεσε».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την επίθεση αυτοκτονίας και αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτή.