Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ο «Κάιν» άναψε νέα φωτιά


Δεκαεπτά χρόνια μετά τη βίαιη σύγκρουση του Ζοζέ Σαραμάγκου με την πορτογαλική Εκκλησία, γεγονός που τον ανάγκασε τότε να αυτοεξοριστεί στα Κανάρια νησιά, ο νομπελίστας συγγραφέας ήρθε ξανά σε διαμάχη με το εκκλησιαστικό καθεστώς.

Αφορμή τότε ήταν το μυθιστόρημα «Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιο», στο οποίο ο Ιησούς συναντά τον Θεό, αλλά συναντά και τον διάβολο. Αφορμή τώρα για τη νέα επίθεση της Εκκλησίας εναντίον του στέκεται το καινούργιο του βιβλίο «Κάιν», μια ειρωνική αφήγηση της γνωστής βιβλικής ιστορίας. Ο Ζοζέ Σαραμάγκου, που κέρδισε το Νόμπελ το 1998, μιλώντας για το νέο του βιβλίο στην πόλη Πενάφιελ στη βόρεια Πορτογαλία, την Κυριακή, είπε ότι «η κοινωνία θα ήταν καλύτερη χωρίς τη Βίβλο»...

«Η Βίβλος είναι ένα εγχειρίδιο κακών ηθών που έχει μια ισχυρή επιρροή στον πολιτισμό μας, ακόμα και στον τρόπο που ζούμε. Χωρίς αυτήν θα ήμασταν διαφορετικοί και πιθανόν καλύτεροι» είπε προσθέτοντας πως δεν θεωρεί ότι ο «Κάιν» θα προσβάλει τους καθολικούς, «γιατί δεν διαβάζουν τη Βίβλο». «Ισως προσβάλει τους Εβραίους».
Ο εκπρόσωπος των Επισκόπων της Πορτογαλίας, πατέρας Μανουέλ Μαρουχάο, κατηγόρησε τον 87χρονο συγγραφέα για «κόλπα δημοσιότητας». Ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας Λισαβόνας Ελιέζε Μαρτίνο δήλωσε ότι «ο Σαραμάγκου δεν γνωρίζει τη Βίβλο, έχει μόνο μια επιφανειακή αντίληψή της».
Τα βιβλία του Σαραμάγκου κυκλοφορούν στα ελληνικά από τον «Καστανιώτη». Σε λίγες μέρες θα εκδοθεί το βιβλίο που έγραψε πριν τον «Κάιν», «Το ταξίδι του ελέφαντα».

ethnos.gr