Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Άρχισαν οι συνομιλίες Μεντβέντεφ - Τάντιτς

................................................................
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έφτασε στο Βελιγράδι, όπου έξω από το κυβερνητικό κτίριο "Παλάτι Σερβία" τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, και τού αποδόθηκαν τιμές.

Αμέσως μετά ξεκίνησαν κατ' ιδίαν συνομιλίες των δύο προέδρων για ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία.
Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες των δύο προέδρων είναι η οικονομική βοήθεια υπό τη μορφή δανείου που προτίθεται η Ρωσία να παράσχει στη Σερβία...
Πρόκειται για δάνειο που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και παρέχεται με όρους ευνοϊκότερους απ' ό,τι προσφέρουν άλλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
Ο αγωγός φυσικού αερίου "South stream" θα απασχολήσει, επίσης, τις συνομιλίες Τάντιτς - Μεντβέντεφ.
Σέρβοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού, που διασχίζει τη Σερβία, θα ξεκινήσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2015. Η ενεργειακή συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα, η διείσδυση ρωσικών τραπεζών στη Σερβία και η συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της μεταλλουργίας και των κατασκευών θα απασχολήσουν τις συνομιλίες Τάντιτς - Μεντβέντεφ. Μετά το τέλος των συνομιλιών αναμένεται η υπογραφή έξι συμφωνιών.
Το ζήτημα του Κοσόβου θα συζητηθεί μεν, αλλά βρίσκεται χαμηλότερα στην ατζέντα σε σχέση με τα οικονομικά θέματα. Η Ρωσία, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, χαμήλωσε τους τόνους στην υπεράσπιση της ακεραιότητας της Σερβίας. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να εμποδίζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο ψήφισμα, που θα νομιμοποιούσε την απόσχιση του Κοσόβου.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τις συνομιλίες με τον Μπόρις Τάντιτς, θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την 65η επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τα χιτλερικά στρατεύματα και θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων, μεταξύ των οποίων ήταν και χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιώτες.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα μιλήσει, επίσης, στη σερβική Βουλή και πριν αναχωρήσει, θα επισκεφτεί το Πατριαρχείο, όπου θα συναντηθεί με τα μέλη της Αρχιερατικής Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.