Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

"Επιστροφή" Θάτσερ στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ


Η Μάργκαρετ Θάτσερ επέστρεψε στο 10 της Ντάουνινγκ Στέιτ, όπου κατοικούσε επί ένδεκα χρόνια ως επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, για να εγκαινιάσει το πορτρέτο της.
.
Γίνεται έτσι η τρίτη εν ζωή πρώην ηγέτης της Βρετανίας - με προηγούμενους τον Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ - που απολαμβάνει αυτής της τιμής.
Φορώντας μακρύ μπλε παλτό, η πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών έγινε δεκτή στο κατώφλι της πόρτας από τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τη σύζυγό του Σάρα.
Η Σιδηρά Κυρία παρέστη σε δεξίωση για τα αποκαλυπτήρια του πορτραίτου της που θα τοποθετηθεί στον πρώτο όροφο της επίσημης κατοικίας του βρετανού πρωθυπουργού.
Ο Μπράουν είχε προτείνει στην κ. Θάτσερ να τοποθετηθεί το επίσημο πορτραίτο της στην πρωθυπουργική κατοικία, όταν την είχε προσκαλέσει να πιουν μαζί τσάι τον Σεπτέμβριο του 2007, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του...

Φωτογραφίες των προηγούμενων πρωθυπουργών, έως εκείνη του Τόνι Μπλερ, διακοσμούν το χώρο πάνω από την κύρια σκάλα της κατοικίας στο 10 της Ντάουνινγκ Στέιτ.

Λίγοι όμως πρωθυπουργοί που υπηρέτησαν το αξίωμα αυτό τον 20ο αιώνα, έχουν ζωγραφισμένο πορτρέτο τους αναρτημένο στην κατοικία αυτή: Ο Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, και τώρα η Μάργκαρετ Θάτσερ η μόνη εν ζωή πρωθυπουργός που απολαμβάνει αυτής της τιμής.

Το πορτρέτο που φιλοτεχνήθηκε από τον Ρίτσαρντ Στόουν χρηματοδοτήθηκε από ανώνυμο δωρητή.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός για έντεκα χρόνια από τις 4 Μαΐου του 1979. Δίχασε σε μεγάλο βαθμό τους Βρετανούς για τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις της, πολιτική που τις εξασφάλισε δίκαια το παρατσούκλι "Σιδηρά Κυρία".

Η Θάτσερ δεν ομιλεί πλέον δημόσια μετά το 2002, σύμφωνα με τις συμβουλές των γιατρών της, επειδή έχει υποστεί αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια. Εξακολουθεί όμως να συμμετέχει στις επίσημες εκδηλώσεις. Η κόρη της Κάρολ έχει αποκαλύψει σε βιβλίο της το 2008 ότι η μητέρα της πάσχει από γεροντική άνοια εδώ και επτά χρόνια.