Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Εκδόσεις για τα μνημεία της Ηπείρου


Μια ενδιαφέρουσα έκδοση για μερικά από τα μνημεία που έχει υπό την εποπτεία της, έχει κάνει εδώ και μερικούς μήνες η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για πέντε βιβλία μικρού σχήματα, για ισάριθμα μνημεία στα οποία έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης, σε όλη την Ήπειρο: Το Φετιχιέ τζαμί στο Ιτς Καλέ, τον αρχαιολογικό χώρο Οπάγιας Δολιανών, τη βυζαντινή μονή Αγίου Δημητρίου στην Κυψέλη Πρέβεζας, τη Φωτική, κοντά στην Παραμυθιά και τέλος, την Παραμυυθιά και τα μνημεία της.
Οι εκδόσεις είναι ενδιαφέρουσες και αρκετά προσεγμένες, με μόνη ένσταση κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί και είναι κατώτερης ποιότητας από την αναμενόμενη...

Στο περιεχόμενό τους τα βιβλία, περιέχουν σημειώματα που αφορούν τις εργασίες οι οποίες έγιναν στα μνημεία και τους συντελεστές τους, καθώς και κάποια, σύντομα συνήθως, ιστορικά στοιχεία για το καθένα. Για το Φετιχιέ τζαμί, υπάρχει και η ενημέρωση για την έκθεση υλικού για το μνημείο αλλά και για όλο το Κάστρο, την οποία έχουν δει μέχρι στιγμής αρκετοί επιστήμονες που συμμετείχαν σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια στα Γιάννενα και την Πρέβεζα και αναμένεται σύντομα να ανοίξει τις πόρτες της για μαζική επισκεψιμότητα. Ποιο περιεκτικά είναι τα βιβλιαράκια για την Παραμυθιά που αφορούν πόλη και μνημεία της περιοχής, αλλά και τον Άγιο Δημήτριο Κυψέλης, για τον οποίο υπάρχει φωτογραφικό υλικό από το εσωτερικό του ναού και τις τοιχογραφίες του. Τα βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου, (από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο), είναι και στα αγγλικά.


agon.gr