Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ο Jeremy Irons στην Αθήνα


Ο διάσημος ηθοποιός, Jeremy Irons, στολίζει με τη λαμπερή του παρουσία τη Χριστουγεννιάτικη Αθήνα και μας διηγείται μια… «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», με το μοναδικό ερμηνευτικό του τρόπο, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Ένας φημισμένος σταρ, ένας κορυφαίος ηθοποιός, ένας μεγάλος καλλιτέχνης, στην παρθενική του εμφάνιση στη χώρα μας. Και μια διάσημη ιστορία, ένα λατρεμένο βιβλίο, η κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς επί σκηνής…
Μία «παγκόσμια πρώτη», μία παράσταση που ξεκινά εδώ στην Αθήνα, μια ειδική και αποκλειστική «παραγγελία» που δίνει ιδιαίτερο χρώμα και συνάδει με τη γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης...

Ο Jeremy Irons λοιπόν, των Όσκαρ, των Tony, των Emmy, των Χρυσών Σφαιρών, της κλασσικής βρετανικής σκηνής… Ο μαθητής του Λώρενς Ολίβιε, ο πρωταγωνιστής και δάσκαλος του Old Vic, ο συνεργάτης του Φελίνι, του Τζεφιρέλι, του Μπερτολούτσι, ο συμπρωταγωνιστής της Μέριλ Στριπ, της Γκλεν Γκλόουζ, της Βανέσα Ρεντγρέηβ, του Αλ Πατσίνο, του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, του Μπρους Γουίλις, του Τζων Μάλκοβιτς και πολλών – πολλών άλλων εξίσου σπουδαίων και διάσημων προσωπικοτήτων του θεατρικού και κινηματογραφικού χώρου, έρχεται στην Αθήνα!

Ο Ευρωπαίος ηθοποιός θα αντιμετωπίσει, για πρώτη φορά στη σπουδαία καριέρα του, μόνος του επί σκηνής, με τη συνοδεία μόνο κάποιων σπουδαίων σολιστών της μουσικής, ένα βιβλίο δίχως ευκολίες και διασκευές. Ένα πασίγνωστο και χιλιοδιαβασμένο κείμενο, σύμβολο κι αυτό της κορυφαίας γιορτής του κόσμου, γραμμένο από ένα εξίσου σημαντικό και αγαπημένο συγγραφέα.

Ένα γοητευτικό παραμύθι για μεγάλους, μία παιδαγωγική και ταυτόχρονα διασκεδαστική διαδικασία για τους μικρούς, ο Σκρουτζ του Ντίσνεϋ, ο θρυλικός τσιγκούνης των παιδικών μας χρόνων, ο πιο γνωστός αντικοινωνικός, στριμμένος και μισάνθρωπος χαρακτήρας της παγκόσμιας φιλολογίας, κόντρα στη θαλπωρή, τη διασκέδαση, την ανθρωπιά που επιβάλλουν οι γιορτινές μέρες.

Ένας μελαγχολικός και εσωστρεφής εσωτερικός κόσμος που αντιστέκεται στην αισιοδοξία, το όραμα, την ανάταση. Μία μπερδεμένη ψυχή που τελικά όμως δεν είναι σκοτεινή και δεν αποδεικνύεται «χαμένη», όταν πλημμυρίζει και συμπαρασύρεται απ’ τα απανωτά κύματα αγάπης, από το γιορτινό ποτάμι της χαράς και της εξωστρέφειας των άλλων ανθρώπων.

Έχοντας κερδίσει στη μεγάλη καριέρα του ένα Oscar, ένα Tony, δύο Emmy, δύο Χρυσές Σφαίρες και μία φορά το περίφημο «Βραβείο Επαγγελματικής Συντεχνίας» ο Αγγλο-Ιρλανδός ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου Jeremy Irons, είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες κι ένας απ’ τους διασημότερους star της γενιάς του.

Σπούδασε θέατρο στο περίφημο ‘Old Vic’ που ίδρυσε o Λώρενς Ολίβιε, με δάσκαλο τον ίδιο αλλά και άλλους διάσημους θεατρανθρώπους. Σήμερα είναι μέλος της διοίκησης του Old Vic καθώς και του περίφημου ‘Κονσερβατόριου Χορού και Δράματος’.

Η φωνή του έγινε διάσημη μέσα από τις μεγάλες ιστορικές σειρές του BBC, αλλά και από την ταινία «ο Βασιλιάς των Λιονταριών» όπου την είχε δανείσει στον «Scar».

Πρωταγωνίστησε επί χρόνια σε πολλές ιστορικές παραστάσεις της Λονδρέζικης Θεατρικής σκηνής, έχοντας μάλιστα και το ρεκόρ των 1.128 συνεχόμενων παραστάσεων.

Τιμήθηκε με Όσκαρ το 1990 για την ερμηνεία του στη ταινία «Γύρισμα της Τύχης» και με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1988 παίζοντας στο «The Mission».