Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Στα «Σταυροδρόμια Ζωής» ο Χρυσός Αλέξανδρος


Η ισραηλινή ταινία «Σταυροδρόμια Ζωής» ήταν η μεγάλη νικήτρια του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που έριξε αυλαία την Κυριακή (22/11) το βράδυ με μία… τρισδιάστατη Τελετή Λήξης.

Είναι μάλλον ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, συμφώνησε με το φεστιβαλικό κοινό βραβεύοντας την ίδια ταινία.
Τα «Σταυροδρόμια Ζωής» των Scandar Copti και Yaron Shani απέσπασαν συγχρόνως τον Χρυσό Αλέξανδρο, το Βραβείο Κοινού και εξ ημισείας με το «Μετάλλιο Τιμής» το Βραβείο Σεναρίου.
Με γεμάτες τις αποσκευές του από βραβεία έφυγε από το Φεστιβάλ και το ρουμάνικο «Μετάλλιο Τιμής» του Calin Peter Netzer, που εκτός από το μισό Βραβείο Σεναρίου, πήρε τον Αργυρό Αλέξανδρο, το Βραβείο FIPRESCI (της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου) και ο πρωταγωνιστής του Victor Rebengiuc τιμήθηκε με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας...

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απέσπασε ο Rigoberto Perezcano για την ταινία του «Προορισμός Βορράς» από το Μεξικό.

Το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας κέρδισε η Ruth Nirere, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Η Μέρα που ο Θεός έφυγε ταξίδι», ενώ για την ίδια ταινία Ειδική Μνεία απέσπασε και η ηθοποιός Katharina Schuttler.

Με το Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος «έφυγε» ο «Αγνοούμενος» του Νοτιοκορεάτη Lee Seo.

Από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες, που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ (οι περισσότεροι κινηματογραφιστές απέχουν διαμαρτυρόμενοι για τη μη ψήφιση του νόμο πλαισίου για τον ελληνικό κινηματογράφο) η FIPRESCI επέλεξε να δώσει τα βραβείο της στον «Διαχειριστή» του Περικλή Χούρσογλου.

Η αριστουργηματική ταινία «Λίβανος», που συμμετείχε εκτός διαγωνισμού, κέρδισε το τιμητικό Βραβείο της Βουλής «Ανθρώπινες Αξίες», ενώ το Βραβείο Σινεμά και Πόλη πήγε στην ταινία «Το αίμα και η βροχή».

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου επέλεξε να μη δώσει το βραβείο της σε καμιά ταινία, αλλά στον… Β’ Εξώστη τιμώντας «ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του θεσμού, μία όαση ελευθερίας και αναζήτησης αξιών σε καιρούς δύσκολους, πριν εκφυλιστεί και παρεκτραπεί.»

Από το τμήμα DigitalWave το «Τελευταίο Τραγούδι του Έλβις» κέρδισε τον Ψηφιακό Αλέξανδρο, ενώ το «Κουτί» πήρε το 2ο Βραβείο.

Την Τελετή Λήξης παρουσίασε ο Χρήστος Λούλης, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η προβολή της νέας ταινίας του Αλέν Ρενέ «Αγριόχορτα».