Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Η παράδοση σε ύφος τζαζ


Οι Μode Plagal έρχονται στα Γιάννενα για να παρουσιάσουν τη «Μουσική διαδρομή: Παράδοση και jazz» την Τρίτη 24 Νοεμβρίου.

Είναι προσκεκλημένοι της Επιτροπής Λόγου και Τέχνης και της Μουσικής Συντροφιάς του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η συναυλία θα γίνει στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στις 8.30 το βράδυ, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν την ανανεωτική ματιά των Mode Plagal στην παραδοσιακή μουσική. Οι Mode Plagal είναι ένα σχήμα, που αποτελείται από πολυσυλλεκτικούς, προσηλωμένους, επίμονους και δημιουργικούς μουσικούς, ένα σχήμα που έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση (το αμερικανικό περιοδικό Modern Drummer είχε χαρακτηρίσει τον πρώτο τους δίσκο ως «ό,τι καλύτερο έπεσε στα χέρια μας εδώ και καιρό-ανεξάρτητα από προέλευση»), ένα σχήμα που έχει επανεπινοήσει την παράδοση και έχει αναβαπτίσει το παλαιό...

Το ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα των Mode Plagal, που βασίστηκε στην τεχνοτροπία της τζαζ και έχει αναφορές σε ήχους του κόσμου, άρχισε να συστήνεται στο κοινό το 1990. Το σχήμα δημιουργήθηκε από τρεις μουσικούς: τον Θοδωρή Ρέλλο (σαξόφωνο), τον Κλέονα Αντωνίου (κιθάρες) και τον Τάκη Κανέλλο (ντραμς). Το 1995 προστίθεται στο αρχικό τρίο ο Αντώνης Μαράτος (μπάσο) και εκδίδουν το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους. Το πέμπτο μέλος της παρέας, ο Florian Mikouta, προστίθεται στο σχήμα το 2001, όταν οι Mode Plagal κυκλοφορούν τον τρίτο δίσκο τους, στον οποίο συμμετείχαν σημαντικές γυναίκες φωνές: η Γιώτα Βέη, η Σαββίνα Γιαννάτου, η Θεοδοσία Τσάτσου και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Σε αυτόν τον δίσκο ακούγεται και η φωνή του Ευγένιου Σπαθάρη, σε ένα απόσπασμα από το έργο «Καραγκιόζης πλοίαρχος».
Οι Mode Plagal, όλη αυτή την εικοσαετία, έχουν εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, και έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές για τις παραστάσεις και τη μουσική τους.

agon