Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

"Έφυγε" ο πατέρας της σύγχρονης ανθρωπολογίας Κλοντ Λεβί- Στρως

,,,
Σε ηλικία 100 ετών απεβίωσε ένας από τους σημαντικότερους διανοουμένους του 20ου αιώνα, ο γάλλος ανθρωπολόγος και ερευνητής Κλωντ Λεβί - Στρως. Ο Στρως είναι ο ιδρυτής της σχολής του στρουκτουραλισμού στην Ανθρωπολογία, την οποία "θεμελίωσε" τη δεκαετία του 1950.

Γεννήθηκε το έτος 1908 στις Βρυξέλλες. Με το έργο του, που για την Ανθρωπολογία θεωρείται "κλασσικό" επηρέασε γενιές ερευνητών, θέτοντας κυριολεκτικά τα σύγχρονα "θεμέλια" της Επιστήμης του.
Ο Λεβί Στρως εφάρμοσε στην Ανθρωπολογία, τη στρουκτουραλιστική θεώρηση που είχε εισάγει η Γλωσσολογία.
O Στρως επεσήμανε και μελέτησε τα κοινά μοτίβα συμπεριφοράς και σκέψης - κυρίως μύθων - σε ανθρώπινες κοινωνίες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, θέλοντας να εντοπίσει τις ομοιότητες της ανθρώπινης εσωτερικής υπόστασης, πέραν των ειδικών κοινωνικών και άλλων συνθηκών...

Επίσης επεσήμανε ότι οι οικογενειακοί δεσμοί και τα συστήματα αξιών, μπορούν να αναλυθούν και να μελετηθούν αντικειμενικότερα, όταν ειδωθούν ως αλληλεπιδρώντα στοιχεία.

Το έτος 1955 δημοσιεύτηκε το κλασσικό έργο του Λεβί-Στράους "Θλιμμένοι Τροπικοί" (Tristes Tropiques ). Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του και συγκαταλέγεται, στα σημαντικότερα βιβλία του περασμένου αιώνα. Βιβλίο του που επίσης επηρέασε την επιστήμη του Ανθρώπου στον αιώνα που πέρασε ήταν "Το Πρωτόγονο Μυαλό" (La Pensée Sauvage).

Ξεκίνησε τις εθνογραφικές του μελέτες τη δεκαετία του 30 μελετώντας φυλές της Βραζιλίας, ενώ μετά τον πόλεμο δίδαξε στις ΗΠΑ, όπου γνώρισε και επηρεάστηκε από τον ανθρωπολόγο Φράντς Μποάζ.

Δίδαξε στο "Κολέγιο της Γαλλίας", ένα από τα πιο φημισμένα γαλλικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από το 1959 μέχρι και το 1982. Στη Γαλλική Ακαδημία εξελέγη ισόβιο μέλος το έτος 1973. Πέρυσι, στις 28 Νοεμβρίου, εόρτασε τα 100α γενέθλιά του.

Πέρα από την Ανθρωπολογία, αγαπούσε ιδιαίτερα τη ζωή στη φύση, την χειρωνακτική δημιουργία αλλά και τη Μουσική. Ο ίδιος έλεγε ότι αν δεν γινόταν ανθρωπολόγος, θα είχε επιλέξει να γίνει συνθέτης.