Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Το εξώφυλλο που ενόχλησε τη Σάρα Πέιλιν


Το περιοδικό «Νewsweek» δημοσίευσε φωτογραφία της με κοντό αθλητικό σορτσάκι
.
«Εξοργισμένη» δηλώνει η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν εξαιτίας της απόφασης του εβδομαδιαίου περιοδικού «Νewsweek» να χρησιμοποιήσει στο εξώφυλλό του μια φωτογραφία της με κοντό αθλητικό σορτσάκι για να εικονογραφήσει δύο άρθρα που γράφτηκαν για εκείνη με κεντρικό άξονα ότι «ο λαϊκισμός και η λαϊκή αποδοχή δεν αρκούν για να κυβερνήσει κανείς». Αφορμή είναι η πρόσφατη κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της με τίτλο «Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα: μια αμερικανική ζωή».

«Η επιλογή των υπευθύνων του περιοδικού ήταν σεξιστική και εκτός θέματος, υποτιμητική και προκατειλημμένη» δήλωσε εμφανώς ενοχλημένη η Ρεπουμπλικανή πολιτικός μιλώντας σε δημοφιλείς εκπομπές στις οποίες ήταν καλεσμένη αυτή την εβδομάδα...

«Η επιλογή της φωτογραφίας ήταν ατυχής.Οταν πρόκειται για τη Σάρα Πέιλιν, αυτό το “ειδησεογραφικό” περιοδικό αρέσκεται στο να εστιάζει στο άσχετο και όχι στο σχετικό. Το ολοσέλιδο αφιέρωμα που μου έκανε το περιοδικό “Runner΄s World”, από το οποίο προέρχεται αυτή η φωτογραφία, είχε σχέση αποκλειστικά με την υγεία και την ευεξία. Η εκτός θέματος σεξιστική και αναμενόμενη προσέγγιση του “Νewsweek” δείχνει ότι δεν πρέπει να κρίνει κανείς από την εμφάνιση, το φύλο ή το χρώμα του δέρματος» έγραψε η κυρία Πέιλιν στην προσωπική της ιστοσελίδα, η οποία μετρά περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Ο εκδότης του περιοδικού Τζον Μίτσαμ απάντησε άμεσα στις επικρίσεις. «Επιλέξαμε την πιο ενδιαφέρουσα φωτογραφία που υπήρχε διαθέσιμη για να εικονογραφήσουμε το θέμα του εξωφύλλου,όπως προσπαθούμε πάντοτε να κάνουμε. Θέτουμε το ίδιο ερώτημα για όλες τις φωτογραφίες, οποιουδήποτε δημόσιου προσώπου, είτε άντρα είτε γυναίκας:Μεταδίδει η εικόνα αυτό που λέμε; Αυτό είναι ένα κριτήριο που δεν κάνει διακρίσεις φύλου» δήλωσε.

Τ όσο το άρθρο όσο και η φωτογραφία έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από συντηρητικούς υποστηρικτές της κυρίας Πέιλιν, αλλά και επευφημίες από τους φιλελεύθερους πολεμίους της. «Νέο αρνητικό ρεκόρ του προκατειλημμένου περιοδικού» χαρακτήρισε το εξώφυλλο ο σχολιαστής του δικτύου CΒΝ Ντέιβιντ Μπρέιντι.

Από την πλευρά της, η φωτογράφος Νίνα Μπέρμαν χαιρέτισε την επιλογή του περιοδικού, σχολιάζοντας ότι χρησιμοποίησε την κατάλληλη «φωτογραφία για να δείξει πόσο μακριά είναι ικανή να φτάσει η κυρία Πέιλιν στον δρόμο για την προώθηση του εαυτού της».