Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Υπόθεση Λάρι Φινκ


Εκθεση με έργα του διάσημου αμερικανού φωτογράφου στην Ελληνοαμερικανική Ενωση στο πλαίσιο του Αthens Ρhoto Festival

Ασπρόμαυρη ατμοσφαιρικότητα. Η Ελληνοαμερικανική Ενωση φιλοξενεί ως τις 24 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Αthens Ρhoto Festival 2009 την έκθεση φωτογραφίας του διεθνούς φήμης αμερικανού φωτογράφου Λάρι Φινκ με τίτλο «Εvery moment counts». Στην γκαλερί Κένεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης παρουσιάζονται έργα από τις διάσημες δουλειές του Φινκ «Βeatniks» και «Μoses Soyer΄s Studio», ενώ στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας προβάλλονται φωτογραφίες από τις δουλειές του «Βoxing», «Somewhere there΄s music», καθώς και από την πρόσφατη με τίτλο «Τhe Democrats», που περιλαμβάνει φωτογραφικά στιγμιότυπα από την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον...

Γεννημένος στο Μπρούκλιν το 1941, ο Φινκ άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία σε ηλικία 13 ετών. Η μαθητεία του με τη Λιζέτ Μόντελ τον οδήγησε στην υιοθέτηση ενός ιδιότυπου φωτογραφικού στυλ το οποίο συχνά παραπέμπει στο κλινικά σκοτεινό σύμπαν της Νταϊάν Αρμπους.

Επηρεασμένος από τους Μπρεσόν, Μπρασάι και Κερτέζ, αποτυπώνει στις εικόνες του από καθημερινές σκηνές και χειρονομίες ως επίσημες εκδηλώσεις και γιορτές της εργατικής τάξης. Ο ίδιος θεωρεί ότι η φωτογραφία βοηθά τους ανθρώπους να αισθανθούν πιο άνετα και να αποβάλουν την αμηχανία των πολυπληθών συγκεντρώσεων. «Κάθε φορά που ένιωθα χαμηλή αυτοεκτίμησηάρχιζα να φωτογραφίζω τον εαυτό μου. Οι εικόνες αυτές λειτουργούσαν σαν τον καθρέφτη της ψυχής μου. Τις τύπωνα και τις άπλωνα στο πάτωμαλες και προσπαθούσα να συμπληρώσω το παζλ της ίδιας μου της ύπαρξης» είχε πει κάποτε.

Π αράλληλα με τη φωτογραφική καριέρα του ο Φινκ έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, στην Ρarsons School of Design, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόσφατα στο Βard College στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Περισσότερες από 60 φωτογραφίες του ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου της πόλης, ενώ έργα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Vanity Fair», «Τhe Νew Υorker», «GQ» και «Τhe Νew Υork Τimes Μagazine», ενώ έχει επίσης αναλάβει τις διαφημιστικές καμπάνιες για ουκ ολίγες κολοσσιαίες εταιρείες. Απενοχοποιημένος από το συχνό δίλημμα «εμπορικότητα ή καλλιτεχνικότητα», ο Φινκ φαίνεται να μεταπηδά από το ένα στο άλλο με το πάτημα ενός κουμπιού. Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 12.00- 21.00, Σάββατο 10.30-14.30. Κυριακή κλειστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό. Διάρκεια έκθεσης: Ως τις 24/11.

tovima