Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Οδοιπορικό στον Άθω, 1928-1930


Στην πόλη του Βελίκο Τίρνοβο, παλιά πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και μεγάλο πολιτιστικό κέντρο, ταξιδεύει μετά τη Σόφια η έκθεση του Ελβετού Fred Boissonnas, με έργα από τα δύο ταξίδια του στο Άγιο Όρος.

Η έκθεση αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Αγιορειτικής Εστίας, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του ΟΠΕΠ και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και πραγματοποιείται σε συνεργασία τον Δήμο του Βελίκο Τίρνοβο και το Πανεπιστήμιο της πόλης «Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου».

O Ελβετός Fred Boissonnas είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο, από το 1903 και για περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα. Ταξίδεψε από την Κρήτη ως τον Όλυμπο και από την Ιθάκη ως το Άγιο Όρος. Περιηγήθηκε, φωτογράφισε, έγραψε...

Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.

Οι φωτογραφίες του που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση προέρχονται από δύο ταξίδια του Άγιο Όρος, το 1928 και το 1930. Αποτελούν μια μοναδική μαρτυρία της ζωής της αγιορειτικής κοινότητας στα χρόνια του μεσοπολέμου. Μέσα από τις εικόνες του αποκαλύπτεται η θρησκευτική ζωή, η αρχιτεκτονική των μονών και η πρωτοκαθεδρία των στοιχείων της φύσης στην ύπαιθρο.

Θεματοφύλακας του ελληνικού φωτογραφικού αρχείου του Fred Boissonnas (ΟΠΕΠ) είναι το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Χώρος: Γκαλερί «Rafael Mihailov» του Δήμου του Βελίκο Τίρνοβο (R. Mihaylov 1)
Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 09.00-17.30