Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ομοιογραφική έκδοση της Χάρτας του Ρήγα


Ένα κειμήλιο του ελληνικού διαφωτισμού, η Χάρτα του Ρήγα, κυκλοφόρησε σε ομοιογραφική έκδοση, από τις εκδόσεις Μένανδρος, σε συλλεκτική έκδοση 2000 αντιτύπων.

Η έκδοση συνοδεύεται από τη μελέτη «Αυτοκρατορία και Πατριωτισμός στο χαρτογραφικό έργο του Ρήγα», του ιστορικού Γιώργου Τόλια, διευθυντή ερευνών του ΙΝΕ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Ο πιο γνωστός και σχολιασμένος χάρτης της Ελλάδας, «περιβάλλεται με εμβληματική αίγλη, καθώς ένα χρόνο μετά την έκδοση της το 1797 στην Βιέννη, ακολούθησε η δολοφονία του Ρήγα. Ο ορισμός της, συνοψίζει τις προσεγγίσεις των διανοούμενων της εποχής και αποτυπώνει την ύστατη και κορυφαία αποτύπωση του ελληνικού έθνους, από την ρωμαϊκή αυτοκρατορία στην βυζαντινή και οθωμανική, δίνοντας ταυτόχρονα και την πληρέστερη κατανόηση των ανθρώπων και της εποχής, τα νεωτεριστικά στοιχεία που επικάθονται στο παραδοσιακό υπόστρωμα, με το πηγαίο, φυσικό πατριωτικό αίσθημα του Ρήγα Φεραίου», σημειώνει ο Γ. Τόλιας, στην ανάλυσή του με τίτλο «Αυτοκρατορία και πατριωτισμός στο χαρτογραφικό έργο του Ρήγα».
Το έργο αποτελείται από 13 χάρτες (έχει συρραφεί το φύλλο της χάρτας της Μολδαβίας), διαστάσεων 61 x 83 εκατ.
Ενα από τα λίγα σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα, το οποίο φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και είναι από τα πολυτιμότερα τεκμήρια της συλλογής χαρακτικών των ΓΑΚ, αποτέλεσε την πηγή για την αναπαραγωγή αυτής της ομοιογραφικής έκδοσης.
Το πρωτότυπο αγοράστηκε από τα ΓΑΚ το 1958, έναντι 12.000 δρχ. από την Αικατερίνη Βαλέτα Αννινου, απόγονο του κόμητος Σάββα Αννινου, διοικητού της Κεφαλονιάς, στον οποίο πιθανολογείται ότι είχε σταλεί από τον Ρήγα, η Χάρτα της Ελλάδος.

ΑΠΕ- ΜΠΕ