Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ξηλώνονται οι σκαλωσιές από τα Προπύλαια της Ακρόπολης


Το τελευταίο 13ο μαρμάρινο δοκάρι της οροφής των Προπυλαίων της Ακρόπολης μπήκε στη θέση του το πρωί της Παρασκευής. Αρχαιολόγοι και τουρίστες παρακολούθησαν εντυπωσιασμένοι το «ταξίδι» του από το έδαφος στην οριστική του θέση και τώρα το μόνο που μένει είναι να απομακρυνθούν οι σκαλωσιές από το μνημείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, η δυτική πλευρά των Προπυλαίων είναι ήδη έτοιμη, ενώ μόλις κατέβουν οι σκαλωσιές στο ανατολικό τμήμα του μνημείου θα μπουν και τα τελευταία φατνώματα της οροφής.
Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα, θα έχουν κατέβει από το μνημείο 252 αρχιτεκτονικά μέλη και 335 (ανάμεσά τους και παρατοποθετημένα που εντοπίστηκαν) θα έχουν ξανατοποθετηθεί. Στην τελική φάση βρίσκεται η αναστήλωση της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα. Μόλις 30 κομμάτια απαιτείται να ανέβουν στο μνημείο ώς το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε το 2010 να αποτελέσουν παρελθόν και γι΄ αυτή την πλευρά οι ακαλαίσθητες σκαλωσιές.
Τη σκυτάλη θα πάρει η δυτική πλευρά του Παρθενώνα, αφού πρέπει να απαλλαγεί από σκουριασμένα σίδερα, αλλά και να «χάσει» τις οκτώ μετόπες της, που θα μεταφερθούν στο μουσείο.