Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Εκθεση-τιμή στον μεγάλο δάσκαλο της ζωγραφικής


Εργα μαθητών του Γιάννη Μόραλη και εν συνεχεία καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών από τη Δευτέρα ως τις 4/12

O δάσκαλος αφουγκραζόταν την αγωνία μας και παρενέβαινε εύστοχα όταν και όπου χρειαζόταν, χωρίς νεφελώδεις θεωρίες και μεγάλα λόγια, σοβαρός και σεβάσμιος» αναφέρει ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης για τον Γιάννη Μόραλη, ο οποίος επί 36 ολόκληρα χρόνια γαλούχησε, από τη θέση του καθηγητή της ΑΣΚΤ, πολλούς και διαφορετικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Ολοι όσοι πέρασαν από το Εργαστήρι Ζωγραφικής του έχουν να θυμούνται τον δάσκαλο που δεν δίδαξε μόνο τέχνη, αλλά και ήθος, μέτρο και οικονομία λόγου.
Η έκθεση με τίτλο «Δάσκαλος και μαθητές-καθηγητές της ΑΣΚΤ», που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ, αποτελεί φόρο τιμής στον Γιάννη Μόραλη...
Οπως εύγλωττα αποτυπώνεται στον τίτλο της, συγκεντρώνει έργα καλλιτεχνών που υπήρξαν φοιτητές του Μόραλη και εν συνεχεία βρέθηκαν οι ίδιοι να διδάσκουν στον ιστορικό χώρο της ΑΣΚΤ. Ο Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, οι ομότιμοι καθηγητές Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Βαλαβανίδης, Ρένα Παπασπύρου,Χρόνης Μπότσογλου, Γιώργος Ζιάκας, Βαγγέλης Δημητρέας , οι καθηγητές Αναστάσιος Χριστάκης και Ζαχαρίας Αρβανίτης, οι επίκουροι καθηγητές Παύλος Σάμιος, Δάφνη Αγγελίδου και ο ειδικός διδάσκων Δημήτρης Κούκος συμμετέχουν στην έκθεση, στην οποία επίσης περιλαμβάνονται έργα των εκλιπόντων Νίκου ΚεσΟπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η έκθεση αποτελεί ιδιαίτερο κομμάτι μιας εκδήλωσης προς τον Γιάννη Μόραλη που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα. «Η ΑΣΚΤ αποφάσισε επίσης ομόφωνα να ονομάσει τη βιβλιοθήκη που τώρα θεμελιώνεται “Βιβλιοθήκη Ι. Μόραλη”» ανέφερε ο καθηγητής Ζαχαρίας Αρβανίτης, παρουσία των Ι. Βαλαβανίδη, Χρ. Μπότσογλου, Τ. Χριστάκη και Γ. Ζιάκα. Σκοπός των διοργανωτών της είναι οι φίλοι και οι φοιτητές της Σχολής να γνωρίσουν τον έλληνα καλλιτέχνη όχι μόνο μέσα από το σημαντικό έργο του αλλά και από τις εκμυστηρεύσεις των μαθητών του. Στην έκθεση περιλαμβάνονται περίπου 60 έργα. Η ανάγνωσή της ίσως να δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη της να παρατηρήσει αν οι συμμετέχοντες «κράτησαν» κάτι από τον Γιάννη Μόραλη. Φιλοξενώντας επίσης ένα επιλεγμένο σύνολο έργων του Μόραλη, η έκθεση «Δάσκαλος και μαθητές-καθηγητές της ΑΣΚΤ» αφορά τόσο τους φοιτητές όσο και τους εκτός Σχολής επισκέπτες. Θα διαρκέσει ως τις 4 Δεκεμβρίου.

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ρέντης. Πληροφορίες τηλ. 210 3897.121 και 210 3817.156. σανλή και Λευτέρη Κανακάκη.