Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Εντοπίστηκε ναυάγιο βρετανικού αντιτορπιλικού στην Αλβανία

.....................................................
Αρχαιολόγοι εντόπισαν στο Ιόνιο Πέλαγος το ναυάγιο του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Volage, το οποίο είχε προσκρούσει σε νάρκη ανοικτά του λιμανιού των Αγίων Σαράντα, το 1946, γεγονός που είχε προκαλέσει τότε σοβαρή κρίση στις σχέσεις των Τιράνων με το Λονδίνο.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν κυρίως μέλη του αμερικανικού Ινστιτούτου Εναλίας Αρχαιολογίας και του αλβανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας. Υπεύθυνος για τις έρευνες είναι ο Αουρόν Τάρε, που ορίστηκε από το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας...

Το βρετανικό αντιτορπιλικό είχε προσκρούσει σε νάρκη στις 22 Οκτωβρίου 1946, καθώς έσπευδε να βοηθήσει ένα άλλο βρετανικό αντιτορπιλικό, το HMS Saumarez(Φωτο), το οποίο επίσης είχε προσκρούσει σε νάρκη.
Τουλάχιστον 44 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους και άλλα 42 τραυματίστηκαν από τη βύθιση του πλοίου, που είχε προκαλέσει έντονες διπλωματικές τριβές ανάμεσα στη Βρετανία και την Αλβανία.
Το ναυάγιο εντοπίστηκε πριν από τρεις μήνες, αλλά οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Βρετανίας αποφάσισαν να καθυστερήσουν τις δημόσιες ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον Αουρόν Τάρε.