Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ο Νταλί συγγραφέας και αναγνώστης

......
Η έκθεση για τη σχεδόν άγνωστη πλευρά του Σαλβαδόρ Νταλί ως συγγραφέα και αναγνώστη που φιλοξενείται στη Vila Bianca της Θεσσαλονίκης μετακομίζει από τις 13 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.

Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών του Ισπανού ζωγράφου με τη σύζυγό του Γκαλά, με κοινό παρονομαστή τα βιβλία. Βιβλία της βιβλιοθήκης τους, πολλά από τα οποία φέρουν παρεμβάσεις του ζωγράφου, αποκαλύπτουν τη σχέση του με θέατρο και την... πρόκληση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα στιγμιότυπα στο ατελιέ της Κοκό Σανέλ, στο εξοχικό της «La Pausa», στο Ροκμπρύν της Γαλλίας...

Σε όλο αυτό το σύμπαν, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται το ατελιέ του καλλιτέχνη. Επίσης σημαντικές είναι και οι φωτογραφίες του με βιβλία, δικά του ή ξένα, και της βιβλιοθήκης του σπιτιού στο Πορτλιγκάτ. Η προσωπική βιβλιοθήκη του Σαλβαδόρ Νταλί αποτελείται από 4.500 τόμους, οι οποίοι φυλάσσονται στο Κέντρο Μελετών στο Ίδρυμα Gala-Salvador Dalí. Περιλαμβάνει βιβλία πάνω σε διάφορα θέματα: τέχνη, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, φιλοσοφία, πολιτική, ιστορία, αλχημεία, ιατρική, φυσική, μαθηματικά, βιολογία, βιοχημεία, φυσικές επιστήμες, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες.
Από την αυτοβιογραφία του μαθαίνουμε ότι διαβάζει Ρεμπώ, Όττο Ρανκ, Ιζιντόρ Ντυκάς (Κόμης του Λωτρεαμόν), Νίτσε, Καντ, Σπινόζα, Καρτέσιο, Βολταίρο και Ηράκλειτο, Εουζένι ντʼ Ορς, Εουχένιο Μόντες, Σταντάλ, Ισμάνς, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Πώλ Ελυάρ, Μπαλζάκ, Έντγκαρ Άλαν Πόε και Φρόυντ. Οι σουρεαλιστές -Μπρετόν, Ελυάρ, Κρεβέλ, Αραγκόν, Σαρ, Μασόν, Περέ, Τανγκύ...- είναι παρόντες με καλαίσθητα αντίτυπα, πολλά από τα οποία φέρουν αφιερώσεις, κάποιες πολύ διάσημες, άλλες λιγότερο γνωστές.

avgi