Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Τιμητική Χρυσή Σφαίρα στον Martin Scorsese


Αφού επιτέλους κέρδισε το πολυπόθητο Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τον «Πληροφοριοδότη», ήρθε η σειρά για τον Martin Scorsese να αποκτήσει και ένα τιμητικό βραβείο συνολικής προσφοράς στον κινηματογράφο.

Έτσι, στην προσεχή τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, ο νεοϋορκέζος σκηνοθέτης θα βραβευθεί με το Βραβείο ‘Cecil B. DeMille’ που δίνεται από το 1952 για «εξαιρετική συνεισφορά στον τομέα ψυχαγωγίας». Η τελευταία φορά που ο Scorsese έφυγε με βραβείο από τις Χρυσές Σφαίρες ήταν το 2003, με το Βραβείο Σκηνοθεσίας για τις «Συμμορίες Της Νέας Υόρκης».
Με αυτό το βραβείο ο Scorsese θα μπει σε μια λίστα εκλεκτών που έχουν αναγνωριστεί για το σύνολο της δουλειάς του, όπως ο Steven Spielberg πέρυσι, ο Warren Beatty το 2007, ο Sir Anthony Hopkins το 2006 και ο Robin Williams το 2005, για ν’ αναφέρουμε τους πιο πρόσφατους. Αν και οι περισσότεροι κάτοχοι του βραβείου είναι ηθοποιοί, παλαιότεροι σκηνθέτες, εκτός του πρόσφατου Spielberg, περιλαμβάνουν τους Walt Disney (1953), Alfred Hitchcock (1972) και Sir Laurence Olivier (1983 – ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός). Το 2008 δε δόθηκαν τα βραβεία λόγω της πολύμηνης απεργίας των συνδικάτων των σεναριογράφων που είχε ταρακουνήσει το Χόλιγουντ.
Η τελετή θα λάβει χώρα στις 17 Ιανουαρίου 2010, με παρουσιαστή τη Ricky Gervais.