Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ελληνικό ψήφισμα στον ΟΗΕ για επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών



Ψήφισμα της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, η διεθνής κοινότητα έχει καταστεί ολοένα και «πιο ευαίσθητη» για την επιστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων στις χώρες προέλευσής τους και έχει αποδείξει τη βούλησή της να διευκολύνει την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα, τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης...
Ο κ. Μητσιάλης εισήγαγε σήμερα στην Ολομέλεια της 64ης Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού σχέδιο ψηφίσματος για την επιστροφή ή αποκατάσταση των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες καταγωγής τους. Το σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να υιοθετηθεί με συναίνεση από τα μέλη της Γ.Σ., μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων.
«Ο πολιτισμός είναι η ψυχή ενός έθνους. Η παράνομη αφαίρεση ή καταστροφή των πολιτιστικών αγαθών στερεί τους λαούς από την ιστορία και την παράδοσή τους. Η επιστροφή είναι το μόνο μέσο για να αποκατασταθεί η βλάβη και να επαναφερθεί η αίσθηση της αξιοπρέπειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσιάλης, προσθέτοντας:
«Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν να συνεργάζονται ενεργά, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνή φόρα, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και διαλόγου», επισημαίνοντας επίσης ότι με τη συνεργασία αυτή μπορούν να αντιμετωπιστούν οι «αρνητικές επιπτώσεις».
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισε ότι το σχέδιο ψηφίσματος συμβαδίζει με τις τελευταίες ενέργειες και τις δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί από τη διεθνή κοινότητα, ιδίως στο πλαίσιο της UNESCO, η οποία έχει «μια μοναδική ευθύνη, ως ο μοναδικός οργανισμός» για διαφύλαξη και προώθηση της πολιτιστικής περιουσίας των χωρών σε όλα τα επίπεδα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ