Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Έκθεση για τον Λέων Τρότσκι στην Αγία Πετρούπολη

.
Τις πόρτες της άνοιξε στην Αγία Πετρούπολη μία έκθεση αφιερωμένη στον Λέων Τρότσκι, έναν από τους πρωτεργάτες της ρωσικής επανάστασης, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μεξικό με εντολή του Ιωσήφ Στάλιν.

«Σήμερα, ο Λεβ (Λέων) Τρότσκι έχει σχεδόν ξεχαστεί, ενώ ήταν ένας αληθινός Ρώσος Τσε Γκεβάρα, ένας επαναστάτης που ονειρευόταν την παγκόσμια επανάσταση», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σμιρνόφ, ιστορικός και διοργανωτής αυτής της έκθεσης η οποία φιλοξενείται στο μουσείο πολιτικής ιστορίας.
Τα έγγραφα που φυλάσσονταν για χρόνια στα αρχεία της NKVD (ένα από τα πρώην ονόματα της KGB), τα βιβλία και οι εφημερίδες της εποχής καθώς και διάφορες γελοιογραφίες με θέμα τον Λέων Τρότσκι παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Ο Λεβ της επανάστασης».
Μεταξύ άλλων στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σχέδιο του άρθρου για τη δολοφονία του Τρότσκι που είχε δημοσιευτεί στις 24 Αυγούστου 1940 στην επίσημη σοβιετική εφημερίδα Pravda με χειρόγραφες σημειώσεις του Στάλιν και μία γκραβούρα αφιερωμένη στον Τρότσκι από τον διάσημο ζωγράφο του Μεξικού Βλάντι.
Ο Λέων Τρότσκι (1879-1940), ο ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού και ένας από τους πρωταγωνιστές της νίκης των μπολσεβίκων στο ρωσικό εμφύλιο πόλεμο του 1918 -1921, εναντιώθηκε στον Στάλιν και εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΑΠΕ -ΜΠΕ