Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

«Είμαι σκλάβος της σάρκας σου»


Ο Μπενίτο Μουσολίνι ως ερωτική μηχανή, αλλά και ως πεπεισμένος φασίστας και αντισημίτης, όπως παρουσιάζεται στα ημερολόγια της Κλάρα Πετάτσι, της τελευταίας και μοιραίας ερωμένης του, τα οποία εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία

Με 5.000 ερωμένες στο ενεργητικό του, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Νίκολας Φαρέλ, του βρετανού βιογράφου του (και απολογητή του), ο Μπενίτο Μουσολίνι πρέπει να ήταν η απόλυτη «ερωτική μηχανή» (sex machine) του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, η επιτομή του λατίνου εραστή. Τις επιδόσεις του τόσο σε ποσοτικό όσο και σε... ποιοτικό επίπεδο έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ημερολόγια της τελευταίας και μοιραίας ερωμένης του, της Κλάρα (Κλαρέτα) Πετάτσι, που εκδόθηκαν στις 19 Νοεμβρίου στην Ιταλία, μόλις εξέπνευσε η 70ετής περίοδος απαγόρευσης δημοσιότητας, καθώς τα ημερολόγια θεωρούνταν απόρρητα έγγραφα και φυλάσσονταν στα Κρατικά Αρχεία. Η έκδοση έχει προκαλέσει κύμα δημοσιευμάτων τόσο στην Ιταλία όσο και σε όλον τον κόσμο, καθώς δίνει την ευκαιρία για σύγκριση παράλληλων βίων του παλαιού Ντούτσε με τον «σύγχρονο Ντούτσε» των Ιταλών, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αποδεικνύεται επίσης «ερωτική μηχανή»...

«Η σάρκα σου μ΄ έχει μαγέψει. Από τώρα είμαι σκλάβος της σάρκας σου». «Να λατρεύεις το σώμα μου, τον γίγαντά σου». «Να φοβάσαι τον ερωτά μου. Είναι σαν κυκλώνας». Είναι μερικές από τις ερωτικές ομολογίες του δικτάτορα προς την Πετάτσι, οι οποίες διατυπωμένες στα ιταλικά της δεκαετίας του 1930 μοιάζουν να βγαίνουν μέσα από σελίδες του πιο λαϊκού μελοδράματος. Απίστευτες φράσεις και περιγραφές της υπερερωτικής ζωής του δικτάτορα, όπως για παράδειγμα ότι υπήρχαν περίοδοι της ζωής του που είχε ταυτόχρονα 14 ερωμένες και ότι υπήρχαν νύχτες που έκανε έρωτα με τρεις ή τέσσερις γυναίκες, τη μία μετά την άλλη, κάνουν αυτά τα ημερολόγια να μοιάζουν με την αποθέωση του ερωτικού Ντούτσε.
Η μοιραία γυναίκα
Η Κλάρα Πετάτσι ήταν η τέταρτη «επώνυμη» γυναίκα στη ζωή του Μπενίτο Μουσολίνι. Είχαν προηγηθεί η Ιντα Ντάλζερ, την οποία είχε παντρευτεί το 1910 και με την οποία είχε αποκτήσει τον Μπενίτο Αλμπίνο. Ηταν η πρώτη του οικογένεια, την οποία κυριολεκτικά εξολόθρευσε. Ακολούθησε η Ρακέλε Γκουίντι, την οποία παντρεύτηκε το 1915 (ερωμένη του όμως από το 1910) και με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά. Και ύστερα οι ερωμένες Μαργκερίτα Σαρφάτι, εβραϊκής καταγωγής, σχέση που ενίσχυσε τον μύθο ότι ο Μουσολίνι δεν ήταν αντισημίτης, και Κλάρα Πετάτσι.

Κόρη αστικής οικογενείας της Ρώμης, ο πατέρας της ήταν γιατρός του Πάπα, η Κλάρα Πετάτσι είχε γεννηθεί το 1912, δηλαδή ήταν 29 χρόνια νεότερη από τον Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1883. Εκτελέστηκαν και οι δύο από τους αντάρτες τον Απρίλιο του 1945 σε ένα χωριό κοντά στη λίμνη Κόμο ενώ ετοιμάζονταν να διαφύγουν στην Ελβετία. Τα πτώματά τους κρεμάστηκαν ανάποδα στις 29 Απριλίου 1945 από τη στέγη ενός σταθμού βενζίνης της Πιάτσα Λορέτο του Μιλάνου (τώρα πλατεία Δεκαπέντε Μαρτύρων) για δημόσια διαπόμπευση. Από εκείνη τη στιγμή το μοιραίο ζευγάρι πέρασε στη σφαίρα της μυθολογίας. Πολλά βιβλία και ταινίες για την Πετάτσι, περίπου 100 βιογραφίες για τον Μουσολίνι έως τώρα στην Ιταλία. Πράκτορας των Αγγλων

Τα ημερολόγια, τα οποία καλύπτουν την περίοδο 1932-1938, είναι κυρίως μεταγραφές των συζητήσεων (πολιτικών, ερωτικών κτλ.) που είχε η Κλάρα με τον Μπενίτο. Για τα πρώτα χρόνια οι μεταγραφές είναι σύντομες, σαν σημειώσεις. Αλλά από τον Οκτώβριο του 1937 ως το τέλος της περιόδου η Κλάρα Πετάτσι γίνεται χειμαρρώδης. Σημειώνει και την παραμικρή λεπτομέρεια, το παραμικρό βογκητό ή την παραμικρή δαγκωματιά του δικτάτορα. Σημειώνει ακόμη και τις σκέψεις του. Είναι φανερό ότι θέλει να λειτουργήσει όχι μόνο ως ερωμένη, αλλά και ως σύμβουλος και εξομολόγος.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκε θέμα γνησιότητας των ημερολογίων. Αλλά έγκυροι ιστορικοί, όπως ο καθηγητής Τζοβάνι Σαμπατούτσι, δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν τη γνησιότητα του ντοκουμέντου. Εκείνο για το οποίο αμφιβάλλουν είναι η προσοχή και η ακρίβεια με την οποία η Κλάρα Πετάτσι «μετέγραψε» τη ζωή της με τον Μπενίτο. Αλλά πάλι τόσες λεπτομέρειες, τόσο μανιώδης καταγραφή της παραμικρής αντίδρασης του Ντούτσε; Ο ανιψιός της Πετάτσι, Φερντινάντο, γιος του αδελφού της Μαρτσέλο, μοναδικός επιζών της οικογενείας, έχει διατυπώσει την υπόθεση ότι η θεία του ήταν πράκτορας των Αγγλων. Μολονότι η υπόθεση δεν έχει αποδειχθεί, ο Φερντινάντο αποδίδει σε αυτήν τον τρόπο με τον οποίο η θεία του καταγράφει, με την παραμικρή λεπτομέρεια, την κάθε κίνηση, την κάθε σκέψη του δικτάτορα. Σαν να θέλει να παρουσιάσει ένα ραπόρτο. Ο,τι και αν συμβαίνει, όμως, όλοι συμφωνούν πως τα ημερολόγια της Κλάρα Πετάτσι αποτελούν ένα πρώτης τάξεως ντοκουμέντο για την ανασύνθεση του προσώπου και της προσωπικότητας του «ιδιωτικού Μουσολίνι».

Ο δημόσιος δικτάτορας
Αλλά και ο «δημόσιος Μουσολίνι» υπάρχει ατόφιος στα ημερολόγια της τελευταίας ερωμένης του. Πολλές εγγραφές επιβεβαιώνουν αυτό που πραγματικά ξέρουμε για τον φασίστα και αντισημίτη δικτάτορα, αδυνατίζοντας έτσι τις όποιες- πολλές- προσπάθειες αγιογράφησής του έχουν γίνει στην Ιταλία και αλλού, όπως στην Ελλάδα, για τον δύσπιστο προς τους ναζιστές, για τον γενναιόδωρο με τους εβραίους κτλ. (Θυμίζουμε ότι μια εξιδανικευτική βιογραφία του Ντούτσε κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1935 με συγγραφέα τον Σπύρο Βλάχο.) «Εγώ ήμουν ρατσιστής από το 1921. Δεν ξέρω πώς μπορούν να σκεφτούν ότι μιμούμαι τον Χίτλερ. Αυτός δεν είχε τότε γεννηθεί (πολιτικά)» λέει με αφορμή τους αντισημιτικούς νόμους του 1938. Και την 1η Οκτωβρίου 1938, λίγο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου, λέει: «Ο Φύρερ είναι πολύ συμπαθητικός. Ο Χίτλερ κατά βάθος είναι ένας μεγάλος αισθηματίας. Οταν με είδε, βούρκωσε. Με αγαπάει αληθινά πολύ, πολύ. Αλλά έχει εκρήξεις βίας που μόνο εγώ μπορώ να φρενάρω». Αλλού πάλι: «Αυτούς τους βρωμιάρηδες τους εβραίους πρέπει όλους να τους καταστρέψω. Θα τους σκοτώσω, όπως έκαναν οι Τούρκοι. Θα κάνω ένα νησί και θα τους κλείσω όλους εκεί». Υπάρχουν εγγραφές όπου ο Μουσολίνι εξομολογείται ότι θέλει να δώσει μια έννοια στην ιταλική φυλή, η οποία δεν πρέπει να καταστρέψει με μεικτούς γάμους ό,τι ωραίο υπάρχει σ΄ αυτήν. Γι΄ αυτό ήταν φανατικά πολέμιος του Πάπα Πίου ΙΑ Δ , που είχε εκφραστεί υπέρ των μεικτών γάμων και είχε δηλώσει ότι «πνευματικά είμαστε σημίτες». «Δεν ξέρεις πόσο κακό κάνει αυτός ο Πάπας στην Εκκλησία. Ποτέ ένας Πάπας δεν ήταν τόσο ιερόσυλος. Σήμερα είμαστε οι μόνοι, είμαι ο μόνος που μπορώ να υπερασπιστώ αυτή τη θρησκεία που απειλείται να σβήσει».

Μέσα από τις ερωτικές στιγμές και τις φασιστικές μεγαλοστομίες τα ημερολόγια της Κλάρα Πετάτσι διασώζουν τελικά από την οπτική γωνία της ερωμένης τον πολιτικό και τον δημόσιο Μουσολίνι.

tovima